Ne place sau nu, tot în pandemie de coronavirus suntem. Și chiar dacă ne-am vaccinat (sau am trecut deja prin boală) tot nu suntem scutiți de riscul de infecție cu Sars-Cov-2. Și evident regula carantinării: fie la contactul direct cu o persoană pozitivă, fie la întoarcerea dintr-o călătorie dintr-o zonă cu transmitere comunitară. Sau dacă suntem părinți și unul dintre copii a intrat în contact cu un coleg de școală, grădiniță sau profesor, educator depistat pozitiv coronavirus tot regula autoizolării la domiciliu se impune.
Ei bine, toate acestea sunt scenarii posibile. Având în vedere amploarea pandemiei, pentru persoanele care trăiesc în orașe mari, au copii în colectivitate, merg la job este doar o chestiune de timp până să nu fii pus în fața unei carantine. Iată câteva sfaturi utile pentru a face această perioadă mai ușoară.
Carantina nu înseamnă că nu trebuie să te miști. Exerciții fizice ușoare pot fi făcute acasă și sunt recomandate.
De asemenea, exerciții de respirație conștientă sunt mai mult decât utile – alungă anxietatea și țin plămânii în formă.
Spray nazal, aspirator pentru nas (dacă copilul încă nu își poate elibera singur căile respiratorii), termometru, antitermice (recomandate în funcție de vârstă, kilograme pentru copii).
Apă suficientă. Apa este viață! Un consum suficient de apă ne face să gândim mai clar, să funcționăm mai bine. 1 litru de apă pe zi la fiecare 25 de kilograme pe care le avem – spun experții. Ceai neîndulcit, supe sunt de asemenea de ajutor.
Fructe bogate în vitamina C (majoritatea fructelor proaspete sunt bogate în vitamine).
Legume proaspete (corpul are nevoie de suport pentru face față unei eventuale infecții, dar și stresului impus de carantină).
Proteine de calitate – nu uita de ouă, carne slabă, năut, linte, fasole.
Ciocolată neagră – este bine să vă răsfățați cu o ciocolată de calitate, dar nu exagerați cu consumul de zahăr.
Carbohidrați cu absorbție lentă sunt o opțiune bună: cartofi dulci, orez brun etc.
Pentru copii – un puzzle nou, un joc de construcție vor fi utile în perioada carantinării.
Teste rapide pentru depistarea infecției cu Sars-Cov-2 de efectuat acasă. Pot fi utile, deși pentru a ieși din carantină trebuie să aveți teste negative la infecția cu coronavirus după ce le-ați efectuat la unități sanitare autorizate.
O aplicație de cumpărături online pentru mâncare medicamente fără contact direct cu vânzătorul (cu plata online) este de asemenea utilă. Sau vecini care lasă cumpărăturile la ușă.
În cazul carantinării din cauza Covid19 respectați instrucțiunile primite de la Direcția Sanitară Publică care v-a luat în evidență. Informați medicul de familie despre situația în care vă aflați, afecțiuni de care suferiți și cereți ajutor medical în caz de nevoie.