Iritaţia de scutec, colicile şi nasul înfundat, probleme frecvente la bebeluşi. Ce soluţii au mamele la îndemână

În primele luni de viaţă, cele mai frecvente probleme sunt iritaţia de scutec, colicile şi nasul înfundate. Iată ce soluţii au mamele la îndemână.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Iritaţia de scutec, colicile şi nasul înfundat, probleme frecvente la bebeluşi. Ce soluţii au mamele la îndemână
Iritaţia de scutec, colicile şi nasul înfundat, probleme frecvente la bebeluşi. Ce soluţii au mamele la îndemână

Există o vorbă populară, pe care fiecare părinte a auzit-o şi o poate confirma din propria experienţă: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Când ai adus bebeluşul acasă, alături de bucuria de a fi părinte, apar şi grijile legate de starea lui de sănătate. În primele luni de viaţă, cele mai frecvente probleme sunt iritaţia de scutec, colicile şi nasul înfundat. Iată ce soluţii au mamele la îndemână.

Cum apare şi ce este iritaţia de scutec

Iritaţia de scutec se manifestă în primul an de viaţă la majoritatea bebeluşilor. Pielea din zona organelor genitale şi a anusului celui mic este iritată, cu prurit şi mici pete roşiatice. Apare în condiţiile igienei necorespunzătoare, alimentaţiei cu lapte praf, a scutecelor nepotrivite sau dezinfectate cu detergent necorespunzător. În cazul copiilor care au trecut la alimentaţia diversificată, iritaţia de scutec îşi poate face apariţia, ca urmare a schimbării regimului alimentar.

Ce soluţii sunt

Iritaţia de scutec nu reprezintă un pericol pentru sănătatea bebeluşului, dar creează disconfort, mâncărimi şi usturimi. Iată cum se poate remedia:

  • Schimbaţi scutecele cât mai des
  • Folosiţi unguente care conţin oxid de zinc, care calmează şi menţin bariera protectoare a pielii
  • Fiţi atenţi la alimentaţie
  • Folosiţi produse de igienă special concepute pentru cei mici
  • Atenţie la poziţionarea corectă a scutecelor, să nu fie prea strânse şi să lase pielea să respire

Colicile: ce sunt şi cum se manifestă

În momentul de faţă, nu există suficiente studii care să stabilească exact cauza apariţiei colicilor, dar majoritatea cercetătorilor sunt de acord că ele sunt reacţia firească a nou născutului, trecut de la alimentaţia intrauterină, la cea pe care orală. Reprezintă adaptarea tubului digestiv a celui mic la procesul natural de digestie, un fenomen cu care bebeluşul nu s-a confruntat în burtica mamei.

Se crede că dinamica din interiorul sistemului digestiv al celui mic îl sperie pe acesta, nu neapărat faptul că episoadele de colici ar fi dureroase.
Există prea puţine dovezi că episoadele colicilor ar avea legătură cu tipul de lapte pe care îl primeşte sugarul sau cu alimentaţia mamei.

Colicile sunt un fenomen natural, care se manifestă în primele trei luni de viaţă şi apariţia lor poate fi recunoscută prin tipul de plâns al celui mic:

  • plâns puternic, brusc, în special după mese;
  • încovoierea corpului şi înroşirea feţei
  • agitaţie şi iritabilitate;
  • frecarea constanta a picioarelor în timpul plânsului.

Remedii împotriva colicilor

  • După fiecare masă, bebeluşul trebuie ţinut în poziţie verticală, cu capul sprijinit de umărul părintelui, iar spatele tapat uşor cu bătăi blânde, pentru a elimina aerul din stomac şi surplusul de lapte.
  • Masaj pe burtică
  • Aplicarea unui material textil moale pe burtica bebeluşului, încălzit uşor cu uscătorul de păr
  • Atingerea piele pe piele: dacă temperatura camerei o permite, dezbrăcaţi bebeluşul de bluză şi aşezaţi-l pe abdomenul dezvelit al vostru.
  • Ceaiuri contra colicilor de anason, chimen, cimbru
  • Suspensii orale care conţin simeticonă şi alte alti-spastice, administrate, ideal, înainte de supt

Poziţia corectă de alăptat ajută de asemenea în prevenirea şi ameliorarea colicilor. Asiguraţi-vă că cel mic a cuprins corect sânul sau biberonul şi poziţia de supt este în diagonală la pieptul mamei, cât mai vertical şi cu mâna sub funduleţul celui mic.

Nas înfundat la bebeluşi – de ce apare, ce remedii sunt

Odată cu încetarea alăptării la sân, bebeluşii pierd pe parcurs protecţia naturală asigurată de laptele matern şi sunt expuşi la răceli şi viroze respiratorii sau la gripă, în sezonul rece. Nasul înfundat este unul dintre simptomele acestor afecţiuni.
De asemenea, este important ca dormitorul bebeluşului să fie bine aerisit, cu o umiditate propice şi constantă, care să nu usuce excesiv mucoasele. Temperatura propice camerei bebeluşului nu trebuie să fie sub sau peste 22 de grade Celsius.
Copilul trebuie să respire fără greutate şi exclusiv pe nas, în timpul somnului, altfel apar iritaţii ale gâtului şi, cel mai important, dezvoltarea maxilo-facială şi a dentiţiei va fi defectuoasă.
Picăturile şi spray-urile nazale nu sunt indicate până la vârsta de 6 luni, aşa că, pentru eliberarea mucoasei bebeluşului, rămân remediile naturale:

  • Soluţia salină – o diluţie de o linguriţă de sare la 0, 75 l de apă cu care se spală delicat nările bebeluşului
  • Spray nazal cu ser fiziologic sau apă de mare
  • Baia de aburi sau nebulizator cu soluţie salină sau apă de mare
  • Batista bebeluşului – aspirator nazal care, racordat la aspirator, poate curăţa secreţiile nazale.
  • Umidificator de cameră

Atenţie: orice manifestare neobişnuită în privinţa celor 3 probleme descrise în articol trebuie semnalată medicului pediatru!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult