Sute de milioane de copii din lumea întreagă riscă să se confrunte cu ameninţări tot mai mari la adresa propriei siguranţe şi bunăstări – inclusiv cu rele tratamente, violenţă de gen, exploatare, excluziune socială şi separare de persoanele care au grijă de ei – din cauza acţiunilor întreprinse pentru a controla răspândirea pandemiei de COVID-19.
UNICEF îndeamnă guvernele să garanteze siguranţa şi bunăstarea copiilor în contextul intensificării repercusiunilor socioeconomice cauzate de această boală. Agenţia ONU dedicată copiilor, împreună cu partenerii săi din cadrul Alianţei pentru Protecţia Copilului în Acţiunile Umanitare, a publicat un recomandări ce vine în sprijinul autorităţilor şi al organizaţiilor implicate în lupta împotriva pandemiei.
În doar câteva luni, COVID-19 a schimbat drastic viaţa copiilor şi a familiilor de pe întreg mapamondul. Eforturile de asigurare a carantinei, precum închiderea şcolilor şi restricţiile de deplasare, deşi considerate necesare, perturbă rutina copiilor şi sistemele de sprijin. De asemenea, adaugă noi factori de stres pentru persoanele în grija cărora se află copiii, acestea putând fi nevoite să renunţe la lucru. Stigmatizarea ce însoţeşte COVID-19 face ca unii copii să fie mai vulnerabili la violenţă şi stres psihosocial. Totodată, măsurile de control ce nu ţin cont de nevoile specifice în funcţie de gen şi de vulnerabilităţile femeilor şi ale fetelor pot duce, în cazul acestora, la creşterea riscului de exploatare sexuală, abuz şi căsătorii timpurii.
De exemplu, mărturiile anecdotice semnalate recent în China indică o creştere semnificativă a actelor de violenţă domestică ale căror victime sunt femeile şi fetele.
Şi copiii şi familiile neinfectate sunt afectate de urmările pandemiei
„Din multe puncte de vedere, această boală nu mai afectează doar persoanele infectate, ci şi copiii şi familiile”, a afirmat Cornelius Williams, şeful Diviziei pentru Protecţia Copilului din cadrul UNICEF. „Se închid şcolile. Părinţii depun eforturi pentru a reuşi să aibă grijă de copii şi să se descurce financiar. Se amplifică riscurile legate de protecţia copilului. Aceste recomandări oferă guvernelor şi autorităţilor din domeniul protecţiei un cadru de măsuri practice ce pot fi adoptate pentru a oferi siguranţă copiilor în aceste vremuri nesigure”.