Jocuri care stimulează comunicarea între copil şi părinte

Jucăriile sunt printre primele obiecte pe ca bebeluşii le pot recunoaşte şi identifica din cuvintele rostite. Aproximativ jumătate din cuvintele pe care înţelege un copil de un an sunt cuvinte care desemnează obiecte, în mare parte jucării.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jocuri care stimulează comunicarea între copil şi părinte

Jucăriile sunt printre primele obiecte pe care bebeluşii le pot recunoaşte şi identifica din cuvintele rostite.

Aproximativ jumătate din cuvintele pe care înţelege un copil de un an sunt cuvinte care desemnează obiecte, în mare parte jucării.

Astfel, în majoritate, limbajul secret al copiilor se concentrează pe jucării – maşinuţe, animale de pluş şi clopoţei, sau pe propoziţii precum „Vreau asta” şi „Vreau să mă joc cu asta”.

Însă importanţa jucăriilor în dezvoltarea copiilor trece dincolo de gesturi, de a arăta cu degetul şi de construirea unui vocabular pasiv. Jucăriile îl ajută pe copil să îşi înţeleagă lumea, însă, de asemenea, promovează elementele primare ale relaţiei dintre părinte şi copil – comunicarea şi interacţiunea.

Fiecare jucărie poate constitui un subiect de interacţiune între părinte şi copil. De exemplu, o minge care se rostogoleşte pe podea promovează ideea de a se juca pe rând. Întâi o rostogoleşte mama, apoi copilul încearcă să o aducă înapoi.
Cele mai multe jocuri pe care părinţii şi copiii le joacă împreună implică doar acest tip de dans ritmic, în care fiecare partener efectuează anumiţi paşi din coregrafie, aşteptând răbdător execuţia celuilalt. De fapt, această alternanţă stă la baza relaţiilor interpersonale şi mai ales a conversaţiei.

Într-adevăr, încă din primele momente, părintele şi copilul poartă “protoconversaţii” în care mama vorbeşte cu copilul, apoi, după ce ea termină, bebeluşul îşi joacă rolul conversaţional şi zâmbeşte, gângureşte sau îşi ridică braţele.

Nu uita că unele jucării promovează această interacţiune mai bine decât altele. O jucărie pentru copilul care abia începe să vorbească trebuie să fie 90% copil şi 10% jucărie, spune Kathy Hirsh-Pasek, de la Universitatea Temple, Philadelphia, SUA, cercetător în domeniul creativităţii copiilor. Ea recomandă jucării pe care copilul să le poată împinge, îmbrăţişa, ridica sau arunca, cu care să poată vorbi sau care se mişcă şi scot zgomote. De aceea, clopoţeii sunt jucării preferate de secole!

Alte alegeri bune sunt jucăriile care pot fi ţinute în braţe şi cu care se poate vorbi prin gesturi sau prin anumite mişcări. Cele mai bune sunt acele jucării care se mişcă înainte şi înapoi, cu schimburile de cuvinte şi reacţiile de rigoare între părinte şi copil.  Astfel de jucării favorizează creativitatea şi explorarea chiar de la o vârstă fragedă.

Iată câteva sugestii de jucării

Caruselul de deasupra pătuţului este printre primele jucării preferate. Trebuie să fie colorat, să aibă o formă interesantă şi să se mişte ca să atragă atenţia. Bebeluşii se plictisesc repede de obiectele familiare, astfel că un carusel trebuie schimbat periodic.

Animalele de pluş pe care să poată să le ţină, să le îmbrăţişeze şi cu care să vorbească reprezintă partenerii de joacă perfecţi pentru bebeluşi atunci când nu eşti prin preajmă.

Copiilor de un an le plac surprizele, reale sau imaginare, chiar dacă sunt, iniţial, puţin speriaţi când o cutie cu surprize, de exemplu, se deschide şi din ea sare un lucru necunoscut lor. Vezi cum stă bebeluşul la pândă, aşteptând apariţia bruscă a clovnului, implorându-te să deschizi cutia din nou şi din nou. Cutiile de forme şi dimensiuni diferite, în care îşi poate pune jucăriile şi din care să le poată scoate, precum şi umplerea acestor cutii sunt activităţi favorite ale bebeluşilor.

Puzzle-urile pe care tu şi bebeluşul tău le puteţi rezolva împreună sunt jocuri interactive care îi plac celui mic. Caută piese în culori strălucitoare şi de dimensiune mare şi laudă-ţi copilul cu comentariile de rigoare: „Ai găsit piesa corectă!  Bravo!”

Instrumentele muzicale precum xilofonul, pianul sau un instrument de percuţie îl vor încânta pe bebeluş, care va fi interesat să cânte şi el. Şi o cutie muzicală este indicată, de preferinţă una cu ritm bine definit. Bebeluşii răspund la ritm, iar una dintre teorii este că această calitate se manifestă încă din pântece, când aud bătăile inimii mamei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult