Jucarii potrivite, copii destepti

Exista jocuri si jucarii care ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte inteligenta sociala, cu alte cuvinte capacitatea de a interactiona cu oameni de care va depinde succesul lor in viata. Din pacate, piata e plina si de papusi perfecte fizic. Studiile arata ca respectivele papusi fac fetitele sa se raporteze la ele si mai tarziu, sa fie posibile candidate la anorexie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jucarii potrivite, copii destepti
Jucarii potrivite, copii destepti

Exista jocuri si jucarii care ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte inteligenta sociala, cu alte cuvinte capacitatea de a interactiona cu oameni de care va depinde succesul lor in viata. Din pacate, piata e plina si de papusi perfecte fizic. Studiile arata ca respectivele papusi fac fetitele sa se raporteze la ele si mai tarziu, sa fie posibile candidate la anorexie.

Si atunci ce facem? Incercam pe cat posibil sa le oferim copiilor jucarii si jocuri care sa le dezvolte inteligenta si nu care sa le ofere modele de oameni perfecti. Jucariile cu un nivel educational inalt le dau informatii de mare pret in societate, intr-un mod extrem de placut. O jucarie este una educationala atata vreme cat nu dezvolta un comportament care lasa de dorit. Se exclud de la sine jocurile video cu extrem de multa violenta.

Dar ce sa-i cumpar?

Cubul Kubrick are o forma care imita, simplist, liniile unui om si care se schimba in diverse pozitii. Multe dintre aceste figurine imita personaje din filme, benzi desenate sau personaje din jocuri video. Iar copilul trebuie sa gandeasca cand schimba pozitiile acestei jucarii astfel incat s-o faca sa functioneze. E o regula de baza pentru orice afacere pe care o va initia la maturitate.

In prima parte a copilariei, formele de nisip fac toti banii, pentru simplul motiv ca il fac pe copil sa fie creativ. Sunt jucarii recomandate chiar si la varste mai mari cand ar putea alege si ceva sofisticat. In plus, e placut sa te murdaresti! Jucariile din care isi poate da seama de cauza-efect sunt ideale de la un an incolo. Sunt cele cu butoane care fac jucaria sa vorbeasca, sa cante etc. Il invata din frageda pruncie ca, orice actiune ar intreprinde, aceasta va genera ceva. Cu alte cuvinte, responsabilitatea se invata de cand ai doar doi dintisori in gura.

Daca e mai mare si are deja prieteni, fii intr-adevar deschisa si alege un joc-ruleta, chiar daca faci un micut cazino la tine acasa. Cheama-i prietenii si… sa inceapa pariurile! Copiii invata in scurt timp sa-si studieze adversarii de la masa de joc, sa le observe reactiile si, in general, sa observe reguli din lumea reala.

Se spune ca jocurile de noroc il vor ajuta mai tarziu sa vorbeasca in public. De ce? Pentru ca ele il ghideaza sa gandeasca punandu-se in locul altcuiva, il ajuta sa fie atent la reactiile altor oameni si il ajuta sa-si dea seama daca cineva il minte. Nu-i asa ca nu mai esti impotriva lor? Daca tot esti de acord sa iti transformi casa intr-un loc de joaca, incearca si puzzle. Este unul dintre jocurile cu cea mai lunga istorie. Puzzle-ul creste puterea de concentrare. Pana sa ajunga sa reconstituie ceva, de obicei isi imagineaza cel putin zece situatii. E bine, nu?

Ai grija ce vor de la Mos Craciun!

Cum tot vin Sarbatorile, trebuie sa te pregatesti sa cumperi cele mai frumoase jucarii. In prima parte a copilariei, acestea sunt si cele mai frumoase cadouri. Chiar daca tie ti se pare mai important ca Mosul sa-i aduca micutului hainute, cizmulite sau alte lucruri de care are nevoie pentru activitatile zilnice, macar de Craciun uita de ele. Pentru copilul tau, in cazul in care e foarte mic, o hainuta noua nu are nici o importanta. Cu jucariile se schimba treaba pentru ca ii vei face negresit o bucurie. Dar ce fel de jucarii sunt potrivite?

Daca micutul tau vorbeste, poti sa ii pui intrebari, dar nu directe, astfel incat sa-ti dai seama ce fel de jucarii si-ar dori. Atunci cand faci orice cadou, trebuie sa ai mereu in minte ca nu il cumperi dupa gusturile tale, ci dupa gusturile celui caruia il oferi. Asa ca, daca isi doreste o bicicleta sau o masinuta sau hainute pentru o papusa, incearca sa-i respecti dorinta. Daca ai copii la scoala, care pot sa scrie, e interesant sa ii rogi sa faca o scrisoare pentru Mos Craciun. Daca insa sunt mai mici, e bine sa deseneze ce-si doresc. In felul acesta poti sa afli cel mai usor ce-i in mintea lor. In plus, pentru ei e un excelent exercitiu de imaginatie. si cand vor fi mai mari poti sa le oferi, daca pastrezi scrisorile, bucatele din copilaria lor.

Povesti vs. reflexe in fata calculatorului

Stim ca, de cele mai multe ori, papusa de pe calculator e mai interesanta decat papusa careia poti sa-i coafezi parul, de exemplu. Daca nu-l poti lua de la calculator, ai grija sa ii oferi pe ecran personajele pe care le are prin casa sub forma de jucarii. Aceste personaje ar trebui sa porneasca intr-o aventura.

Jocurile de aventuri sunt eficiente pentru inteligenta micutului pentru ca acesta poate sa exploreze si sa interactioneze cu personaje destepte. De asemenea, atentia i se focuseaza mai degraba asupra povestirii, spre deosebire de jocurile de computer care fac apel doar la reflexele lui. Iar povestile din film pot fi modificate in realitate chiar de copil, daca prin casa are jucarii de plus care imita celebrele personaje.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News