Deshidratarea este extrem de periculoasă, mai ales în cazul bebelușilor hrăniți cu lapte matern sau formulă de lapte. Dacă sugarul nu primește suficiente lichide, există riscul să apară complicații grave din cauza deshidratării, cum ar fi crize convulsive, insuficiență renală sau chiar șoc hipovolemic.
O modalitate ușoară de a urmări nivelul de hidratare al copilului este să fiți atenți la anumite aspecte când schimbați scutecele.
Trei semne care indică faptul că sugarul este deshidratat
Într-un clip video postat pe contul de Instagram Tiny Hearts Foundation sunt enumerate cele 3 semne la care părinții trebuie să fie atenți când schimbă scutecele pentru a observa dacă micuțul este deshidratat.
- culoarea urinei – cu cât aceasta este mai închisă, cu atât sugarul este mai deshidratat. De asemenea, urina foarte închisă la culoare poate fi un semn de avertizare asupra problemelor hepatice. Urina trebuie să fie limpede și să aibă o culoare gălbui deschis spre auriu.
- cantitatea de urină – dacă scutecul este ușor, înseamnă că bebelușul nu urinează normal și ar putea fi deshidratat. În mod normal, un sugar udă între 4 și 6 scutece pe zi dacă bea suficiente lichide.
- mirosul urinei – dacă urina are miros de amoniac, este semn de deshidratate. De asemenea, mirosul dulceag al urinei poate semnala o infecție a tractului urinar.
Cât lapte trebuie să bea un bebeluș zilnic
Potrivit NHS, bebelușii cu vârsta până în 6 luni au nevoie de aproximativ 150-200 ml de lapte/kilogram corp în fiecare zi.
Spre exemplu, un bebeluș în vârstă de o lună care cântărește aproximativ 7 kilograme ar putea avea nevoie de 1- 1,4 litri de lapte pe zi, repartizat în mai multe reprize.
Complicațiile deshidratării la sugari
Deshidratarea poate duce la complicații grave la sugari. Dacă micuții nu primesc suficiente lichide, deshidratarea poate cauza:
- Infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi sau chiar insuficiență renală
- Crize convulsive, contracții musculare involuntare, uneori chiar pierderea cunoștinței, din cauza dezechilibrului electrolitic
- Șoc hipovolemic – se manifestă prin sete, agitaţie, paloare a extremităţilor, colaps (scădere importantă a presiunii arteriale) la tahicardie. Şocul hipovolemic impune spitalizare de urgenţă cu aplicarea unei perfuzii venoase pentru a compensa pierderile lichidiene şi a restabili o presiune arterială normală.