Tocmai aţi sosit de la maternitate. Vă e frică?E normal să aveţi anxietăţi. Aveţi alături o fiinţă mică, preţioasă, cu multe nevoi. E cea mai importantă fiinţă din lume. E 100% dependentă de dumneavoastră. De aceea, trebuie să-i acordaţi cea mai bună îngrijire şi să nu plecaţi urechea la tot felul de mituri!
Greutatea şi înălţimea sunt parametri extrem de importanţi în primul an de viaţă. Şi nu au legătură doar cu hrana sugarului, ci pot sugera o serie de afecţiuni congenitale. Spre exemplu, dacă sugarul nu ia în greutate conform schemei, aceasta poate sugera inclusiv posibile malformaţii congenitale. Toate bolile congenitale au impact asupra creşterii în înălţime şi greutate.
A doua preocupare majoră, dacă alăptaţi, este chiar meniul dumneavoastră. Producţia de lapte matern presupune un efort biologic intens la care participă tot organismul mamei. Pe toată perioada alăptării, raţia de hrană a mamei creşte cu 300 de kilocalorii. Mai mult ca oricând, evitaţi dieta vegetariană. Laptele matern se produce din proteine animale de calitate obţinute din hrană (carne, ouă, lactate) şi din apă.
Aveţi nevoie zilnic de peşte, mâncaţi în fiecare zi până la 500 de grame de lactate naturale fermentate – iaurt, sana, kefir, lapte bătut. Sunt necesare două porţii de fructe, dimineaţa la 10 şi după amiaza, la orele 16-17.00. Fructele şi legumele crude nu produc colici sugarului! E doar un mit perpetuat excesiv printre tinerele mămici. Fără fructe şi legume mama va produce lapte de calitate pentru bebeluş, dar organismul acesteia se expune riscului de carenţe. După alăptare, veţi simţi senzaţia acută de sete.
Beti apă cât puteţi şi depăşiţi cei doi litri de apă recomandaţi zilnic oricărui adult. În prima perioadă de alăptare, puteţi produce 800 ml -1 litru de lapte pe zi. Iar acest lichid vital pentru bebeluş consumă apa mamei. Deci e vital să beţi multă apă! În timpul alăptării, timp de câteva zile până la o lună, la fiecare alăptare, veţi simţi câteva secunde de durere intensă din cap până-n picioare.
Partea bună este că această durere nu va mai exista după aproximativ 3 săptămâni. Partea proastă este că durerea poate fi atât de intensă încât unele mame ar vrea să renunţe la alăptare. Încercaţi să nu abandonaţi alăptarea şi să suportaţi perioada cât sânul se obişnuieşte să îi fie extras laptele.
O altă îngrjiorare imediat ce veniţi acasă este legată de cumpărături. Nu faceţi însă cel mai mare efort financiar din viaţă, ci cumpărături eficiente. Pe listă intră, în ordinea importanţei: scutece de unică folosinţă new born (pentru nou-născuţi), apoi body-uri de bumbac. În fiecare zi veţi schimba 2-3 piese, mai ales dacă sunteţi începătoare în fixarea scutecelor. Forfecuţa de unghii este importantă deoarece copilul se naşte cu unghii mari. Nu uitaţi de şamponul pentru bebeluşi, potrivit pentru tot corpul, ulei de măsline presat la rece. Odată ce aţi ajuns acasă, sugarul trebuie schimbat de scutec cât mai des.
Trebuie spălat complet (inclusiv pe cap) de două ori pe zi, iar, în jurul organelor sexuale, la fiecare defecaţie. Trebuie masat cu ulei după spălare. Aceştia sunt principalii paşi pentru îngrijire. Sugarul hrănit la sân are un scaun după fiecare alăptare. Sugarii hrăniţi cu formule adaptate de lapte sau care primesc alimentaţie mixtă vor avea aproximativ 6 scaune pe zi, de culoare verzuie.
Pediatrii vă indică să-i masaţi burtica în sensul acelor de ceasornic. Colonul sugarului e constituit din muşchi, care vor fi puşi în mişcare prin mers. Dar chiar dacă încă nu se pune problema să meargă, trebuie mişcat de către părinţi. Astfel, trebuie să îi puneţi zilnic în mişcare membrele.
În primele luni de viaţă, o stimulare mecanică a colonului se face cu ajutorul termometrului. Acesta se introduce rectal, ca atunci când îi luaţi febra şi se menţine scurt timp, ceea ce va declanşa defecaţia. Dar metoda nu se recomandă zilnic, pentru ca sugarul să nu aibă scaun doar la stimularea mecanică. Metoda e utilă dacă nu a avut scaun două-trei zile. Şi ultima preocupare?
Uitaţi-vă în oglindă ! Cum sunteţi dumneavoastră îmbrăcată ? Aveţi tricou şi pantaloni scurţi ? Bebe trebuie îmbrăcat identic. Un mit perpetuat de atâţia oameni este că bebe trebuie îmbrăcat cu haine groase. Total greşit!