“Legea mamelor” – buna si pentru femeile cu activitati independente

Femeile avocat, notar, arhitect sau consultant beneficiaza de majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
“Legea mamelor” - buna si pentru femeile cu activitati independente
“Legea mamelor” - buna si pentru femeile cu activitati independente

Femeile avocat, notar, arhitect sau consultant beneficiaza de majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. ”Legea mamelor”, promulgata joi de presedinte.

Nu toate mamicile vor primi indemnizatie de crestere a copilului marita, ci numai cele ale caror venituri profesionale au fost impozitate mai mult de 12 luni. Este vorba despre trei categorii de femei: cele care obtin venituri din salarii, activitati independente si agricole, dupa cum arata textul legii.

Ele vor primi indemnizatie egala cu 85% din media veniturilor din ultimul an, dar nu mai putin de 600 de lei. In randul mamelor carora li se mareste indemnizatia intra asadar, cele care au activitati comerciale independente (prestari servicii, de pilda), ori au asa-zisele profesii libere.

Ca profesii libere, Codul Fiscal include activitatile medicale, avocatii, notarii, auditorii financiari, arhitectii, consultantii fiscali, consultantii de plasament in valori mobiliare si orice alte profesii independente, desfasurate legal.

Tot in categoria activitatilor independente intra si cele remunerate prin drepturi de proprietate intelectuale, realizate individual sau in asociere. Este vorba despre parintii cu venituri obtinute din brevete de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si de comert, precum si de cei cu venituri din drepturi de autor.

185.000 de mame in plata

Ceea ce se mai cunoaste in plus despre majorarea indemnziatiei este data sa de aplicare: ea va intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2009, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii. Restul amanuntelor (piesele de dosar, inscrieri sau luarea in calcul a sporurilor) se vor cunoaste abia dupa elaborarea normelor metodologice.

Legea de crestere a indemnizatiei a fost promulgata joi de presedintele Basescu. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, sustine ca efortul bugetar nu va fi foarte mare fiindca in Romania nu exista prea multe mame in plata (circa 185.000) si numai 20% dintre femeile salariate au lefuri peste 1.100 de lei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Problemele copilului pana la 3 ani
Problemele copilului pana la 3 ani