Limbajul de iubire al copiilor

Află limbajul de iubire al copiilor și învață să îl decodifici.
  • Publicat:
Limbajul de iubire al copiilor

Este important să decodificăm limbajul de iubire al copiilor. Deși cartea „Cele 5 limbaje ale iubirii” ale lui Gary Chapman a fost adresată cuplurilor, autorul a spus în capitolele finale că se poate aplica același limbaj și în relația cu copiii.

Astăzi, din ce în ce mai mulți părinți își dau seama că înțelegerea modului în care un copil arată și primește dragoste ne poate ajuta să comunicăm mai bine cu ei.

Cu toții ne dorim să ne simțim iubiți și conectați necondiționat, explică Laura Froyen, Ph.D., consultant de parenting din Wisconsin și fondator al Balanced Parenting Community. Este una dintre cele mai elementare nevoi umane, continuă ea.

Descoperirea limbajului de dragoste al copilului tău te poate ajuta să construiești o legătură profundă cu el. Din fericire, există și câteva tehnici care te vor ajuta să o identifici.

Cum arată cele cinci limbaje ale iubirii, în viziunea lui Gary Chapman:

  • Acțiuni: acestea implică dorința de a face lucruri pentru a ajuta pe altcineva. Copiii care preferă acest limbaj de dragoste pot aprecia atunci când părinții/ îngrijitorii îi ajută să își lege pantofii sau să se spele pe dinți.
  • Cadouri: oferirea unui cadou este sau poate fi o modalitate de a arăta dragostea. Cadourile reprezintă unul dintre limbajele de iubire!
  • Cuvinte de afirmare: copiilor care se identifică cu acest limbaj de dragoste le place atunci când li se spune că sunt importanți. Dacă îi vei spune celui mic „Mă bucur să văd că te transformi pe zi ce trece într-o persoană mai bună ”, el se va simți din ce în ce mai bine.
  • Atingerea fizică: îmbrățișările, strângerea mâinii și mângâierile ar putea face copiii care se identifică cu acest limbaj de dragoste să fie extrem de fericiți.
  • Timpul de calitate: este vorba despre timpul petrecut unul cu celălalt. „Pune-te și tu pe podea și bucură-te de copil, în lumea lui”, sugerează dr. Froyen.

Observă-ți copilul

Specialiștii recomandă să fii curios și să urmărești cum își exprimă copilul tău dragostea față de ceilalți. Aleargă la tine și te îmbrățișează în fiecare dimineață și vrea să stea în poala ta și să îi citești o poveste în fiecare seară? Atingerea fizică ar putea fi limbajul său de dragoste.

Dacă le place să vă aducă un cadou acasă după o plimbare cu bunica, cum ar fi frunze sau flori, cadourile pot fi limbajul de iubire al copiilor tăi.

Fii atent la afirmații precum: „Tu nu stai niciodată să citești cu mine!” – acestea pot fi sugestive pentru a descoperi nevoia unui copil de a petrece mai mult timp cu tine.

Caută modele

Oferă-le copiilor posibilitatea de a face alegeri și vezi dacă poți găsi un model în preferințele lor, spun psihologii. Dacă cel mic are un test de matematică și observați că este anxios, oferă-i o „gură de aer proaspăt” – întreabă-l dacă ar prefera înainte sau după, să vedeți un film sau să mâncați o pizza bună.

Experții sunt de acord că părinții ar trebui să încerce întotdeauna să răspundă nevoilor copilului lor atunci când vine vorba de a arăta afecțiune. Dar este, de asemenea, important să eviți să fii prea dur cu tine dacă ai probleme cu decodarea limbajului de dragoste al copilului tău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult