Creşterea copiilor poate ridica o mulţime de probleme mămicilor care ajund, adesea, să fie extrem de îngrijorate pentru sănătatea puilor lor. Oana le răspunde cititoarelor noastre care ne-au întrebat cum se administrează calciul la copii, ce poate ascunde un sân inflamat la un băieţel de un an şi ce e de făcut cu copiii care nu mănâncă.
Apetit alimentar scăzut
Mă numesc Mihaela şi am un băieţel de 6 anişori. Din totdeauna apetitul alimentar al copilului meu a fost scăzut, dar în ultima săptămână nu mai mănâncă aproape nimic. La ora actuală îi dau supliment de vitamine şi cătină cu miere. Vă rog să-mi spuneţi ce să-i dau pentru creşterea poftei de mâncare şi dacă e dezvoltat normal în condiţiile în care are 18 kg şi 105 cm la vârsta de 6 ani. Vă mulţumesc!
Înainte de administrarea acestor suplimente, cred că ar trebui să mergeţi la un pediatru pentru consult şi câteva analize obligatorii, dintre care cele mai importante mi se par examenul coproparazitologic, precum şi evaluarea ORL, o infecţie trenantă sau inflamarea la nivelul aparatului respirator superior cauzând dificultăţi la înghiţire, pierderea apetitului şi a senzaţiilor gustative şi olfactive. Dacă doriţi să vă sfătuiţi cu un medic anume, iată adresa unui medic de specialitate: [email protected].
Sân inflamat la băieţel
Băieţelul meu de 1 an are sânul drept umflat de la 6 luni, nu se simte nimic la palpare, nu îl doare. Doctorul a spus că va trece, dar eu sunt îngrijorată pentru că nu mai trece. Ce se întâmplă dacă nu trece, ce pot face? Vă rog să mă lămuriţi? Vă mulţumesc!
Mergeţi la un endocrinolog de copii şi efectuaţi şi o examinare ecografică a zonei. Poate fi o inflamare a glandei mamare, dar poate fi şi un lipom sau altă structură tisulară.
Calciu la copii
Bună ziua! Am o fetiţă de 3 luni. Este indicat să îi administrez calciu glaucom? Dacă da cum se face… 5 ml timp de 10 zile… Câte 1 ml/kg timp de 10 zile? Începând cu luna a 4-a trebuie să îi administrez şi fier? Vă mulţumesc frumos!
Cred că te referi la calciu gluconic… Necesitatea administrării acestor suplimente la bebeluşii atât de mici depind de modalitatea de alăptare (naturală sau formulă). De multe ori, nu e necesară suplimentarea, decât dacă analizele o arată sau copilul prezintă dificultăţi în asimilarea calciului sau fierului.
Multe formule de lapte praf conţin deja suficient fier şi calciu, aşa că poţi supraîncărca aportul. Suplimentarea poate fi necesară mai degrabă în zona vitaminei D, însă medicul pediatru al fetiţei ar trebui să facă aceste recomandări după vizita lunară, când efectuează şi măsurătorile copilului – diametrul capului, lungime, greutate etc.
Citeşte şi: Bebeluşi vegani
Alimentaţia după naştere e mai importantă decât cea din timpul vieţii intrauterine!
Mămici şi bebeluşi – totul pentru o viaţă sănătoasă