Tu cu cine îți lași copiii atunci când nu ești acasă? Pandemia încurcă și mai mult planurile familiilor cu copii. Atunci când se impun carantine, izolări la domiciliu pentru copii, iar părinții nu pot efectiv lucra de acasă, cu cine lași copiii? Unii apelează la bunici, alții alții la rude, alții au bone interne. Alte familii au acasă chiar bone din Asia. Despre toate acestea am stat de vorbă cu Magda Peisakh, general manager.
CSÎD: Auzim des discuții despre bone. Mulți români caută să angajeze prin cunoștințe, unii prin agenții. Ce avantaje sunt să angajezi o bonă prin agenție?
Magda Peisakh: Ȋn primul rând ai garanţia înlocuirii gratuite, în cazul în care timp de 45 de zile de la sosirea bonei există neinţelegeri între aceasta şi familie. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că noi în asemenea situaţii oferim şi servicii de mediere, în urma cărora sunt de cele mai multe ori găsite soluţii avantajoase pentru ambele părţi implicate.
CSÎD: Auzim tot mai des despre familii care au bone din Filipine. Cum și de ce să angajezi una?
Magda Peisakh: Este mai mult decât o modă, este o necesitate. Ȋn condiţiile în care în momentul de faţă România nu dispune de suficient personal disponibil pentru acest segment de activitate, nevoia aceasta este satisfăcută prin importul de forţă de muncă din Asia, în cazul de faţă. Cu toate acestea vorbim într-adevăr despre un serviciu premium, care presupune nişte cheltuieli.
Pentru a angaja o bonă filipineză apelezi la o agenţie de plasare şi recrutare cu experienţă în domeniu. Printre motivele pentru care oamenii ar trebui să ia în calcul angajarea unei bone din Filipine se numără principiile şi respectul bonelor asiatice faţă de familiile în care trăiesc, loialitatea, devotamentul şi bunul simt deopotrivă le-au facut îndrăgite şi apreciate de sute de familii care au ales de-a lungul timpului să îşi lase în mâinile lor educaţia propiilor copii.
CSÎD: Ce altceva mai trebuie știut?
Magda Peisakh: Bune cunoscătoare ale limbii engleze, bonele asiatice muncesc în regim intern, pe baza unui contract de minim 2 ani, în cadrul căruia angajatorul asigură cazarea şi masa.
Procesul de aducere durează în mod normal între 4 şi 6 luni pornind de la momentul selectării bonei în urma interviului online.
CSÎD: De ce vine forța de muncă tocmai din Filipine?
Magda Peisakh: Pentru un trai mai bun, garantat de veniturile generate de contractele lor de muncă din România. Oamenii din Filipine sunt muncitori şi responsabili, sunt apreciaţi în întreaga lume, iar acesta este şi motivul pentru care sunt angajaţi aici.
CSÎD: În ce limbă se comunică cu bonele care vin din alte țări?
Magda Peisakh: Engleza este limba în care se comunică cu bonele din alte ţări.
CSÎD: Să ai bonă din altă țără presupune și să asiguri cazare?
Magda Peisakh: Da. Este nevoie de asigurarea cazării şi a mesei, precum şi a unui contract de muncă de minim doi ani.