Nutriţia este una dintre cele mai importante etape în dezvoltatea sistemului imunitar al copiilor în primii ani de viaţă. Pe această temă, am discutat şi noi cu una dintre cele mai importante personalităţi medicale pe tema sănătăţii copilului: doamna doctor Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru cu supraspecializarea în domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie din cadrul Facultatii de Medicină de la UMF ”Carol Davila” şi managerul spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.
Doamna doctor vine cu o soluţie pentru părinţii care doresc să crească rezistenţa copiilor la infecţii: o alimentaţie echilibrată şi diversificată, bogată în nutrienţi (prebiotice şi vitamine A, C, D) poate să limiteze apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive la copii.
Sistemul imunitar există încă de la naştere, dar nu funcţionează la capacitate maximă. Care este cea mai importantă perioadă pentru construirea unui sistem imunitar cât mai puternic?
Prof. dr. Doina Pleşca: Imunitatea reprezintă modalitatea prin care organismul detectează şi iniţiază sinteza unor substanţe (de exemplu, anticorpi) cu ajutorul cărora se apără împotriva diferitelor agresiuni, dintre care cele infecţioase (boli virale, bacteriene, fungice, parazitare) sunt de departe cele mai importante. Aceste activităţi complexe de apărare exercitate de organism se realizează cu ajutorul unor organe, ţesuturi şi celule care alcătuiesc sistemul imun al individului.
În primii 5-6 ani de viaţa, capacitatea funcţională a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice întâlnire a copiilor şi bebeluşilor cu diferiţi agenţi infecţioşi poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Aşadar, prioritar pentru părinţi este să întreprindă toate măsurile (igiena, alimentaţie, stil de viaţă, etc.) pentru a asigura sugarilor şi copiilor mici un sistem imun cât mai puternic.
Imunitatea copiilor poate fi crescută şi printr-o nutriţie corespunzătoare. Dar care sunt acele elemente din alimentaţie care susţin un sistem imunitar puternic?
Prof. dr. Doina Pleşca: Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de apărare al sugarului se întăreşte. În cazul preşcolarilor, se recomandă o alimentaţie diversificata, sănătoasă şi echilibrată, bogată în legume, fructe şi proteine de calitate. O componentă importantă a alimentaţiei este reprezentată de laptele îmbogăţit cu prebiotice şi vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului.
Ce sunt prebioticele şi cum pot acestea să reducă nivelul de infecţii şi gripă în rândul copiilor?
Prof. dr. Doina Pleşca: Prebioticele, prezente şi în laptele matern, sunt ingrediente alimentare (fibre) nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului prin stimularea creşterii şi/sau a activităţii unor bacterii intestinale, astfel contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii organismului. Prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase la care se asociază un sistem imun optim.
Şi vitaminele A, C şi D au un rol important pentru un sistem imunitar puternic. Puteţi explica cum funcţionează acestea, care e rolul lor pentru organism şi cum pot fi integrate in alimentaţia copiilor?
Prof. dr. Doina Pleşca: Vitamina A (Retinol) este esenţială pentru vederea normală, pentru sinteza unor proteine, ajută la creşterea oaselor şi dinţilor şi are rol în creşterea imunităţii. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi si toate legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu.
Vitamina C contribuie la dezvoltarea oaselor şi ţesuturilor, ajută la întărirea gingiilor şi reduce învineţirea în cazul loviturilor. Această vitamină ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor şi facilitează absorţia fierului din alimente. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele roşii, ananasul, legumele cu frunze verzi.
„The sunshine vitamin” sau vitamina D este în prezent considerată mai mult decât o simplă vitamină, contribuind nu doar la buna funcţionare a organismului, ci stimulând şi apărarea împotriva infecţiilor (creşterea imunităţii). Vitamina D se găseşte în carnea de peşte gras, carnea roşie, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, laptele şi derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc. Se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariţiei infecţiilor respiratorii la copil.
Cum poate fi influenţată sănătatea pe termen lung a copilului în primii 3 ani de viaţa şi ce rol joacă părinţii?
Prof. dr. Doina Pleşca: Prevenirea infecţiilor acute (respiratorii şi digestive) care survin la copii se realizează printr-o dietă echilibrată, parte din ea fiind si laptele îmbogăţit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar şi prin igiena somnului şi respectarea calendarului de vaccinări.
Alimentaţia echilibrată şi diversificată la care se adaugă şi formulele de lapte de creştere îmbogăţite cu prebiotice şi vitaminele A, C, D reprezintă una dintre cele mai bune şi la îndemână metode prin care părinţii pot preveni infecţiile acute (respiratorii si digestive) ale copiilor. Integrarea laptelui îmbogăţit în alimentaţia copiilor duce la scăderea numărului de infecţii acute în creşe şi grădiniţe, copiii având un sistem imunitar mai puternic şi astfel o rezistenţă mai mare la agresiunile infecţioase.