”Mamele când nu mai pot, mai pot un pic?” De ce greșești când faci asta?

Mama eroină, mama care le face pe toate, mama care le știe și rezolvă pe toate... De ce acest rol nu este sănătos?
  • Publicat:
”Mamele când nu mai pot, mai pot un pic?” De ce greșești când faci asta?
De ce e greșit să spui ca mama ”și când nu mai pot, mai pot puțin?” foto: Shutterstock

Ni se predă tot mai des imaginea super mamei. Mama cu copii ca din reviste, mamă carieristă de succes, mama soție iubitoare, mama care are grijă de corpul și de mintea ei… Ei bine, această imagine creată în media, dar mai ales pe rețelele sociale … Însă în realitate, viața de mamă nu este deloc ușoară… multe femei abia împăcă rolurile de mame, profesionist, soții… Și poate și mai multe multe nu știu să își încarce bateriile… Burnout parental este o realitate. Am stat de vorbă cu un psiholog specializat în munca cu părinții despre de ce este greșit să te ghidezi după acestă frază ”Mamele când nu mai pot, mai pot un pic?”

CSÎD: Cum să își managerieze resursele de energie ca să rămână sănătoase fizic și psihic?

Alina Pop: Înainte de a învăța cum să managerieze, este nevoie să învețe noțiunile de bază. Și, anume, faptul că resursele lor de timp sunt limitate.

Este periculos să forțezi mereu limitele

CSÎD: Pe internet circulă des fotografii sau citate de genul: “mamele care și când nu mai pot, mai pot un pic”…

Alina Pop: Nu există ”Mamele când nu mai pot, mai pot un pic?” atunci când vorbim despre sănătate. Mulți părinți vor spune că știu acest lucru, dar dacă ne uităm cu adevărat pe programul lor, vom descoperi că există atât de multe lucruri pe care își propun să le facă și prea puțin timp pentru a le face cu adevărat. Oare cât poate fiecare mamă, fiecare tată să facă în 24 de ore? Care este limita fiecărui părinte? Fiecare om are propriul ritm, propriul „necesar” de energie și nimeni nu funcționează la fel.

Autocunoașterea, contactul cu sine – căi pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere psihic și fizic

CSÎD: Ce este de făcut?

Alina Pop: Aș spune că cheia unei bune gestionări a energiei este prioritizarea în conformitate cu nevoile reale ale copilului și ale părintelui. Dar acest lucru se poate face când părintele și-a dedicat timp pentru autocunoaștere, când poate să fie prezent și în contact cu sine și cu copilul. Cunoașterea modalităților de reîncărcare a bateriilor pentru fiecare ar trebui să fie prioritar înainte de venirea copilului. În oboseala de după naștere, nu avem timp să aflăm ce ne ajută să ne odihnim și să ne reîncărcăm, ci trebuie să avem mai multe variante pregătite din timp.

De ce nu trebuie să așteptați până sunteți epuizate?

CSÎD: De ce să nu ajungi până în ”punctul în care nu mai poți dar mai poți un pic?”

Alina Pop:  Ce le sugerez mamelor pe care le întâlnesc în cabinet este să nu aștepte până când bateriile lor sunt pe roșu ca să aibă grijă de ele, ci să facă din timp acele acțiuni care le ajută. Unele mame au nevoie de odihnă (somn), unele de momente doar pentru ele, altele de întâlniri cu prietenii, plimbări în natură etc. Fiecare are propria modalitate și ceea ce funcționează pentru ea, poate că nu funcționează și pentru o altă mamă.

Consultant de specialitate:Alina Pop, psihoterapeut

Alina Pop, psihoterapeut, foto arhivă
Alina Pop, psihoterapeut vorbește despre provocările pe care le au părinții, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult