Când pe prima poziție a planului de viitor se află un copil, focusul este pe ovulație. Dar cum pe seama acesteia există și se perpetuează o seamă de mituri, e important de știut adevărul. Altfel, dând crezare unor informații incorecte cu privire la concepție, obținerea unei sarcini poate deveni dificilă.
Explică pe înțelesul tuturor ce este ovulația și care sunt cele mai frecvente mituri despre ovulație dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Ovulație este denumirea procesului care are loc de obicei o dată la fiecare ciclu menstrual, când modificările hormonale determină eliberarea unui ovul matur din ovar.
La majoritatea femeilor, acest lucru se întâmplă cam la jumătatea ciclului menstrual. Odată eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterină și pregătit pentru a fi fecundat.
Dacă acest lucru se întâmplă, oul format își va continua drumul și va ajunge în uter, unde se va implanta în endometru și se va dezvolta. Iar nouă luni mai târziu vei ține în brațe o mândrețe de fetiță sau de băiețel.
Dacă, însă, fertilizarea nu are loc, ovulul se va dezintegra și va fi eliminat la prima menstră, odată cu sângele din capilarele endometrului.
Până aici a fost adevărul, urmează miturile.
Mitul a luat naștere ca urmare a teoriei potrivit căreia ciclul menstrual al unei femei este în medie de 28 de zile, iar ovulația are loc la jumătatea acestei perioade, deci în ziua a 14-a.
Dar „în medie” este în acest caz expresia-cheie. O femeie sănătoasă poate avea un ciclu de 21 sau 35 de zile, fără ca acest lucru să reprezinte vreo anomalie.
În consecință, determinarea zilei ovulației depinde de cât de lung este ciclul menstrual.
Adevărul este că dacă vrei să rămâi însărcinată, șansele sunt mai mari dacă ai relații intime cu două zile înainte de ovulație. Explicația stă în faptul că ovulul are o durată de viață de cel mult 24 de ore, pe când spermatozoizii sunt mai… longevivi, „rezistând” – în condiții ideale – și până la șapte zile.
Unde „condiții ideale” înseamnă perioada din apropierea ovulației, când corpul femeii produce mucus cervical și oferă spermatozoizilor condiții prielnice de viață în vagin și de a călători spre trompele uterine. Așadar, mișcare inteligentă e nu numai ca spermatozoizii să se… prezinte în ziua ovulației, ci să existe și varianta ca ei să „întâmpine” ovulul.
De aceea este atât de important să fie determinată cu precizie ziua ovulației.
Sexul după ovulație (având în vedere scurta viabilitate a ovulului) ar putea să fie și prea tardiv pentru concepție. Și încă un lucru foarte important pentru cuplurile care doresc să devină părinți: relațiile sexuale ar trebui să aibă loc mai des în general și din două în două zile în perioada fertilă a femeii.
Atenție, o activitate prea intensă poate reduce temporar numărul spermatozoizilor partenerului!
Există mai multe moduri în care poate fi detectată ziua ovulației. De la graficul temperaturii bazale la observarea mucusului cervical sau folosirea testelor predictive ale ovulației. Pentru unele femei, una dintre metode sau oricare dintre ele poate fi perfectă. Dar nu pentru toate femeile.
Unele poate uită să-și monitorizeze temperatura în fiecare dimineață, altele nu sesizează modificările mucusului cervical. Chiar și folosirea testelor poate fi complicată în unele cazuri, atunci când nu se poate stabili dacă linia de testare este mai închisă la culoare decât cea de control.
Și mai există situația în care nu poate fi detectată ovulația pentru că… nu există. Caz în care cea mai bună opțiune este discuția cu un medic.
Într-adevăr, ovulația este esențială pentru a rămâne însărcinată, dar pentru a concepe este nevoie de mai mult decât un ovul. Mai trebuie ca și calea de acces către el să fie liberă, respectiv ca trompele să nu fie blocate.
Și, desigur, este nevoie de spermatozoizi în cantitatea și de calitatea corespunzătoare, pentru că obținerea unei sarcini nu depinde exclusiv de femeie. Ovulația este numai o piesă dintr-un puzzle al fertilității.