Moș Crăciun există? Cum și când să-i spui copilului tău adevărul – sfatul psihologului

  • Publicat:
Moș Crăciun există? Cum și când să-i spui copilului tău adevărul - sfatul psihologului

A vorbi cu copiii despre Moș Crăciun poate fi o provocare. Cei mici pot fi șocați, furioși și triști atunci când află adevărul despre cadourile lor de sub bradul de Crăciun. Îți poți ajuta copiii să proceseze și să accepte această veste fiind sincer, validându-le emoțiile și explorând noi tradiții de sărbători.

Când ar trebui să-i spun copilului meu despre Moș Crăciun?

Mulți părinți se tem de ziua în care copilul lor începe să se întrebe dacă Moș Crăciun este real. „Deși nu există o vârstă perfectă pentru a avea această conversație, părinții observă adesea că cei mici devin sceptici în jurul vârstei de opt ani, dar acest lucru poate varia. Cu toate acestea, poate fi benefic să inițiezi discuția înainte de gimnaziu. La acest moment, majoritatea colegilor lor vor ști deja adevărul despre Moș, iar continuarea acestei credințe îi poate afecta socializarea (copiii care știu deja adevărul vor râde de naivitatea lui)”, spune psihologul Andreea Cristea.

Cum să începi o conversație despre Moș Crăciun

Începe conversația ușor și ia în considerare sentimentele și dispoziția micuțului tău. Poți începe discuția împărtășindu-ți propriile amintiri de copil despre Moș Crăciun și întrebându-l pe cel mic despre sentimentele pe care le are legat de acesta. Ascultă cu atenție întrebările pe care ți le pune și încurajează-l să-și exprime părerile.

Iată câteva sfaturi pentru a iniția discuția cu copiii:

  • Lasă-l pe el să conducă discuția. Experții sunt de acord că este cel mai bine să-i lași pe copii să preia conducerea în această situație. Copilul tău poate da semne că este pregătit pentru această conversație atunci când începe să-și pună întrebări despre magia Moșului.
  • Găsește un moment și un loc liniștit pentru a vorbi. Asigură-te că aveți această conversație când copilul tău este relaxat. Evită să discuți în public sau când copilul este deja supărat. Adu-ți aminte că aflarea adevărului despre Moș Crăciun poate fi dificilă pentru copii.
  • Avertizează-l în prealabil. Începe prin a-l informa că ai ceva important de împărtășit despre Moș Crăciun, ceea ce ar putea schimba perspectiva lui despre această figură admirată. Acest lucru îi poate pregăti pentru conversație.

Cum să îi spui copilului tău adevărul despre Moș Crăciun

„Ia în calcul faptul că pentru un copil Moș Crăciun este o parte importantă a copilăriei și discuția despre existența acestuia va fi una care îi va zdruncina serios lumea, așa că este foarte important cum îi spui”, spune Andreea Cristea. Iată pașii pe care îi poți face în acest sens:

Fii sincer. Spune-i că ai observat că întreabă despre existența lui Moș Crăciun și că vrei să fii sincer cu el. Poți clarifica de ce ai ținut informația secretă pentru a-l ajuta să îți înțeleagă intențiile.

Validează-i sentimentele. Copilul tău va fi probabil destul de șocat când va afla adevărul despre Moș Crăciun. Empatizează și validează-i emoțiile. Poți spune, de exemplu: „Știu că poate fi dificil să auzi asta. Este în regulă să te simți foarte supărat acum.”

„Permite-i să-și manifeste tristețea: copiii pot simți un sentiment de tristețe sau unul de pierdere când află despre Moș Crăciun. Ei pot răspunde cu tristețe, furie și negocieri. Copiii au nevoie de spațiu pentru a discuta despre sentimentele lor”, spune psihologul Andreea Cristea.

„Ajută-ți copilul să-și proceseze această tristețe, chiar dacă tu poți simți tentația să-l încurajezi să-și reprime sentimentele. Ascultarea, sprijinul și empatia pot contribui semnificativ la ajutarea copiilor să depășească acest moment”, adaugă Andreea Cristea.

Concentrează-te pe tradițiile de sărbători. Acum că micuțul tău știe adevărul, el poate simți că sărbătorile și-au pierdut însemnătatea. Amintește-i că Moș Crăciun a fost doar o parte a sărbătorilor și că există multe alte tradiții de care să se bucure, precum decorarea bradului de Crăciun, spre exemplu. Asigură-te că aceste tradiții continuă și după ce Moș Crăciun nu mai este o parte a obiceiurilor voastre de sărbători.

Începe tradiții noi. După ce ai avut „Conversația” cu copilul tău, ia în considerare să începi noi tradiții de sărbători cu familia ta. Puteți să vă implicați în voluntariat, să cântați colinde cu prietenii sau să gătiți o masă specială împreună. Începerea unei tradiții noi poate ajuta copilul să se adapteze la un tip nou de Crăciun și să înțeleagă că sărbătorile pot continua să fie magice chiar și fără Moș Crăciun.

Vorbește despre semnificația Crăciunului pentru familia ta. Pe măsură ce copilul tău procesează adevărul despre Moș Crăciun, poți să-l ajuți vorbind despre semnificația Crăciunului pentru familia voastră. Pentru unele familii, sărbătorile pot fi despre dăruire sau practicarea recunoștinței. Alte familii pot avea credințe religioase și valori asociate Crăciunului. Indiferent de semnificația Crăciunului pentru familia ta, evidențiază acest aspect atunci când vorbești cu copilul tău.

Încurajează-l să preia rolul lui Moș Crăciun. Adoptarea unor aspecte ale rolului lui Moșului poate ajuta copilul să facă față mai ușor acestei vești. Poți încuraja micuțul să ambaleze cadouri pentru alții, la fel cum face și acesta. 

Foto: Shutterstock

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult