Nașterea la domiciliu, un pericol în România? „Este mai mult decât riscant. Este dovada de un pic de inconștiență”

Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit în emisiune CSID Live despre nașterea la domiciliu.

Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit în emisiune CSID Live despre nașterea la domiciliu. Sunt încă mămici care își doresc să nască în confortul casei, dar este România suficient de pregătită pentru astfel de dorințe?

Trebuie să luăm în calcul că atunci când vorbim de o naștere, mămica este înconjurată de o echipă de specialiști, dar și aparaturi și echipamente care să asigure nașterea în siguranță, mai ales în cazul în care apar situații neprevăzute. În fond, nașterea trebuie să fie o experiență frumoasă pentru proaspăta mămică, dar și una sigură, atât pentru ea, cât și pentru făt.

„Nașterea trebuie să fie un eveniment plăcut, frumos, care să se termine cu bine. Dacă am fi fost, de exemplu, în Belgia, v-aș fi spus că nașterea la domiciliu este perfect posibilă. De ce? Pentru că în fața casei există o ambulanță care stă acolo toată perioada travaliului. Expulzie și lăuzie imediate există. Că în cazul unei urgențe, cadrele medicalele instant preiau mama și fătul și se opresc la primul spital care poate acorda îngrijiri medicale.

La noi, lucrul ăsta este puțin probabil să se întâmple. Aproape imposibil. Și nu acum, ci și în viitorii 10 ani, cred. Nu mi se pare că la ora asta, în România, să încerce o naștere la domiciliu. Este mai mult decât riscant, aș spune. Mă tem să nu folosesc un cuvânt prea brutal, dar este, cred, dovada de un pic de inconștiență”, ne-a explicat Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește integral emisiune CSID Live, despre naștere, de la A la Z.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult