Ne poate vindeca gătitul? Află care sunt beneficiile gătitului – ce spun experții

Simplul fapt de a prepara mâncare poate să aducă numeroase beneficii trupului și sufletului. Iată cum are loc acest fenomen, și ce beneficii ne aduce gătitul.
  • Publicat:
Ne poate vindeca gătitul? Află care sunt beneficiile gătitului – ce spun experții
Simplul fapt de a prepara mâncare poate să aducă numeroase beneficii trupului și sufletului. Iată ce beneficii ne aduce gătitul.

În bestseller-ul autoarei Elizabeth Gilbert, lansat în 2006 Eat, Pray, Love, personajul principal își găsește alinare în aromele bucătăriei italiană pentru a face față durerii provocate de divorț și de o viață sedentară, monotonă.

În 2009, în mult-iubitul film al Norei Ephron, Julie & Julia, personajul interpretat de Amy Adams promite că va găti toate cele 524 de rețete din cartea emblematică a chef-ului Julia Childs, Mastering the Art of French Cooking, într-un efort de a atenua frustrarea față de job-ul ei din cadrul unui call center local.

Tot în 2009, am putut viziona un film care a rămas iconic, It’s Complicated. În producția lui Nancy Meyers, Meryl Streep (interpretând-o pe Jane Adler) se refugiază în bucătăria ei de acasă (sau în brutăria pe care o gestionează) de fiecare dată când reflectă sau încearcă să evite problemele inimii. Și cumva totul pare mai ușor atunci când coace croissant cu ciocolată. Vezi aici rețetă Croissant cu unt pentru mic dejun – Reteta Video

Există numeroase intrigi marca Hollywood care au mâncarea și, mai degrabă, devotamentul pentru gătit în centrul atenției, chiar și Bradley Cooper încearcă să își vindece dependența de droguri prin pasiunea pentru artele culinare, în filmul Burnt.

Poate te întrebi de ce atât de multe scenarii dedicate acestui subiect? De ce aleg personajele reale interpretate de actori celebri să își trateze durerile sau să își manifeste bucuria prin gătit?

Experții în domeniul culinar, precum și psihologii, spun că explicația este destul de evidentă: a gândi, a vorbi despre mâncare, dar și doar a privi mâncarea are un efect calmant asupra spiritului nostru, indiferent ce limbă vorbim, în ce țară locuim, ce rețete iubim.

Ce-i drept, această tendință umană de a ne găsi confortul în bucătărie nu a fost niciodată atât de vizibilă și pronunțată până la pandemia de Covid-19, când brusc oameni de peste tot din lume au combătut unele efecte ale izolării (tristețe, teamă, înstrăinare) prin gătit. Probabil îți mai amintești ce fervoare se crease în jurul rețetelor de banana bread și altor rețete de pâine devenite virale.

Numeroase proiecte de cercetare pe această temă au confirmat: activitățile creative precum gătitul, coacerea sunt direct corelate amplificarea sentimentului de bunăstare, conform unui studiu organizat de Universitatea Otago din Noua Zeelandă, publicat în Journal of Positive Psychology.

Participanții la studiu au raportat că s-au simțit mult mai entuziasmați după ce au gătit și au experimentat rețete noi.

„Actul de a găti și abilitatea de a pregăti mâncarea este în sine un act sacru”, a declarat dr. Sudhir Gadh, psihiatru în New York. „Este ceva ce faci cu atenție și concentrare. Nu faci alte lucruri în același timp, ai grijă față de ce gătești și pui dragoste în ceea ce faci cu mâinile tale.”

Beneficiile terapeutice ale gătitului

Capacitatea de a te concentra în întregime asupra sarcinii în cauză – una care necesită atenție la detalii, inclusiv măsurători specifice și monitorizare constantă – îți permite să blochezi cu ușurință distragerile care pot provoca stres și anxietate pe parcursul zilei.

Rezultatul final – există ceva în ceea ce privește rezultatul final al gătitului, de la arome la culori, care poate oferi și mai mult confort decât, să zicem, croșetarea sau colorarea.

Consider că, cu cât petreci mai mult timp gătind, cu atât apreciezi toată munca depusă, ceea ce te motivează să fii mai atent și mai recunoscător pentru momentul prezent.

„Mulți oameni găsesc bucurie și calm în coacere pentru că este foarte tactil și de obicei îți captează toată atenția, în primul rând atunci când folosești mișcări repetitive cu mâinile”, Kimberly Lou, autoarea cărții Becoming Who You’re Meant to Be.

Beneficiile fizice ale gătitului

Pe lângă efectele sale terapeutice, experții susțin și faptul că a consuma alimente gătite chiar de tine însuți îți ajută organismul să funcționeze mai bine la nivel biologic.

„Când nu te simți bine și fie nu mănânci, fie mănânci alimente de tip fast-food, tu nu hrănești sistemul așa încât să-i ajustezi nivelul inflamației și, prin urmare, înrăutățiți starea fizică”, a explicat Gadh. „Dacă gătești, mâncarea este în general mai digerabilă și va ajuta organismul.”

Sarah Wagner, dietetician recomandă să te concentrezi pe anumite tipare-dietă care să includă o varietate de ingrediente.

„Recomand să mănânci culorile curcubeului. Gătitul cu o varietate de ingrediente este, de asemenea, important, deoarece s-ar putea să te determine să folosești rețete de familie care te vor lega de strămoșii tăi și îți vor stimula buna dispoziție.”

A găti înseamnă implicit și un ritm mai lent al vieții, orice rețetă gătești. De obicei, comoditatea și viteza care ne caracterizează viețile moderne ne pun în pericol sănătatea și capacitatea de a aprecia o masă gustoasă, împărtășită cu prietenii sau familia.

Atunci când începi să ai o relație cu alimentele pe care le mănânci, ești mai sănătos și fizic și sufletește. Și cu cât prepari și mănânci mai multe tipuri de mâncăruri, experimentând, îi oferi corpului și minții energia de care are nevoie.

Apa, alimentul minune pentru psihic

Așadar, procesul de a găti în sine are efecte terapeutice, așa cum are și fiecare ingredient în parte dacă este ales cu responsabilitate. Iar dintre toate alimentele posibile, există unul foarte important în menținerea sănătății psihice – APA.

Consumă trei litri de apă pe zi pentru a rămâne în formă fizic și psihic.

„Apa este foarte benefică pentru starea de spirit, performanța cognitivă și nivelul de energie”, a declarat Sarah Wagner. „Mulți clienți nu beau suficientă apă, dar, odată ce încep să se hidrateze, încep să se simtă mult mai bine. Când ești deshidratat, nu poți lucra eficient.”

Contează cum mănânci

Nu există niciun dubiu referitor la cât de bine poate să îți facă gătitul chiar și dacă este la un nivel de amatori, însă un alt aspect esențial în ceea ce privește sănătatea psihică este modul cum mănânci.

„Trebuie să ne raportăm la mese ca la momente sacre, momente meditative de conexiune și pace”, a argumentat psihiatru Sudhir Gadh.

Dacă mănânci în timp ce te uiți la televizor, de exemplu, te deconectează de ceea ce în subconștientul colectiv corelăm cu frângerea și împărțirea pâinii.

De aceea, spune Gadh, fiecare cină ar trebui să fie la „lumina lumânărilor”, să fie practic un moment care te îndepărtează de stimulii cu care ești bombardat de-a lungul întregii zile.

Și pentru că urmează vacanța de Paște, tocmai bine, avem timp să ne reculegem gătind.

Citește și: Cum să devii un bucătar mai bun acasă – 10 rețete și trucuri de gătit pe care oricine le poate învăța

Citește și: Sfaturi și trucuri pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de gătit

Citește și: Cât de periculoase sunt vasele de gătit vechi și zgâriate?

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult