Oferta diversă, publicitatea extrem de agresivă şi dorinţa de a-i face pe copii fericiţi îi determină pe tot mai mulţi părinţi să cadă în această perioadă în capcana de a umple „sacul” cu foarte multe cadouri de Moș Crăciun, chiar şi atunci când acestea implică un efort financiar susţinut din partea întregii familii.
În plus, deseori satisfacerea tuturor capriciilor celor mici şi abundenţa de cadouri reprezintă încercări ale părinţilor de a compensa prin daruri timpul puţin petrecut alături de copii, fenomen care poate avea consecințe negative în dezvoltarea emoțională a copiilor.
Abundenţa de cadouri funcţionează precum un anestezic care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanţa unor valori precum efortul, generozitatea şi cumpătarea, dar îi transformă mai târziu în adulţi imaturi, capricioşi şi pentru care nimic nu va fi niciodată suficient.
Este important ca părinţii să se limiteze la câteva cadouri prioritare pentru copii şi să nu apeleze la condiţionări ce ţin de performanţe sau comportament. Condiţionări de tipul «Numai dacă vei fi cuminte va veni Moş Crăciun» îi fac pe copii să creadă că nu pot greşi, iar procesul de învăţare constă tocmai în experienţe şi greşeli, afirmă Yolanda Creţescu, psiholog clinician și psihoterapeut.
În acest sens, specialistul ne atrage atenţia că abundenţa de cadouri conduce la următoarele consecinţe:
În faţa unei multitudini de daruri, copiii riscă să fie copleşiţi şi să nu se mai poată bucura de niciunul în mod special sau să fie foarte încântaţi de cadoul preferat, iar pe restul să le uite abandonate într-un colţ al camerei.
Copiii obişnuiţi să primească multe cadouri consideră acest lucru ca fiind o obligaţie a părinţilor şi pierd astfel din entuziasmul şi misterul venirii lui Moş Crăciun. În loc să le înfrumuseţeze copilăria, părinţii le fură astfel una dintre cele mai frumoase emoţii.
Părinţii care le oferă copiilor tot ce îşi doresc, fără a le explica sacrificiul care se ascunde în spatele fiecărui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung să mai înveţe cum să facă faţă provocărilor şi frustrărilor, o abilitate esenţială în viaţă.
Excesul de cadouri de Moș Crăciun ajunge să provoace plictiseală şi să împiedice dezvoltarea imaginaţiei la copii. Deşi cei mici au nevoie de jucării pentru a-şi dezvolta abilităţile motorii şi cognitive, ei se pot juca şi fără jucării şi exact acele momente, când nu există un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.
Atunci când copiii primesc prea multe cadouri de Moș Crăciun, tind să le devalorizeze şi să dezvolte atitudini profund consumeriste şi egoiste.
Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, medicul psiholog Yolanda Crețescu îi sfătuieşte pe părinţi următoarele:
Aşadar, aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului în care părinţii le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecţii de viaţă, aceea că adevărata bucurie nu constă în abundenţa de daruri, ci în timpul valoros petrecut împreună cu cei dragi.