În contexul COVID-19 părinţii cu copii mici trebuie să găsească resurse pentru a le oferi copiilor experienţe creative dar şi educative. Şi evident totul trebuie să se petreacă în intimitatea propriei case, dar şi respectând bugetul şi resursele familiei în timp de criză. Evident, şi economia la substanţele chimice cu care intrăm în contact este recomandată. Am încercat o reţetă de plastilină naturală, folosind strict ce aveam prin casă.
Avem 2 kg de făină în cămară, dar şi un copil de 3 ani jumătate dornic să exploreze lumea. Totul în contextul pandemiei de coronavirus şi a autoizolării la domiciliu. Ce alegem? Gogoşi sau plastilină? Glumesc. Am hotărăt să eficientizez la maximum resursele pe care le am la dispoziţie şi să încercăm acasă o reţetă consacrată de plastilină naturală.
Nu aveam coloranţi artificili cum prevede reţeta, însă am realizat că pentru copii procesul în sine este interesant, dacă nu chiar magic. Am aruncat o privire în cămără şi am găsit şi câteva condimente care servesc drept coloranţi – cacao, turmeric, ceai verde matcha (pudră). Înarmaţi cu optimism am pornit misiunea plastilina la domiciliu.
Copilul trebuie implicat şi lăsat să descopere, să frământe, să guste, să se joace. Adulţii sunt fini îndrumători în această operaţiune. Lăsaţi-l să greşească, să se bucure, să se întrebe, să testeze (m-am trezit cu plastină şi în cap).
Reţeta iniţială conţinea 4 căni de făină, însă am limitat cantităţile la 1 sfert. Un fost borcan iaurt (este timpul să folosim toate resursele) de 200 grame a fost unitatea de măsură. Probabil toate ingredientele folosite ar însuma maximum 2 lei.
Ingrediente
Coloranţi naturali
Mod de preparare
Copilul va amesteca în ritmul lui făina şi sarea într-un vas (preferabil nu din sticlă). Apoi apa şi uleiul se amestecă vorbindu-se despre proprietăţile uleiului de a se ridica la suprafaţă. Se adaugă câte puţin din amestecul apă-ulei în mixul făină-sare. Copilul îşi exersează abilităţile motrice, simţul tactil, simţul gustului, dar exersează şi spălatul pe mâini, că tot este momentul propice. Când s-a format un aluat de o consistenţă medie, acesta se împarte în câteva bucăţi în funcţie de câţi coloranţi naturali aveţi la dispoziţie. Fiecare bucată se frământă din nou şi se adaugă în mijloc condimentul pudră. Copilul este fascinat să descopere cum plastilina albă ia diverse culori.
Se păstrează la frigider într-o cutie de plastic cu capac (poate fi de la un iaurt), fiecare bucată se înveleşte în folie de plastic.
Dacă se întăreşte, se mai adaugă un strop de ulei. Dacă este prea moale imediat ce aţi scos-o din frigider, lasaţi-l să o frământe, plastilina va căpăta o consistenţă ok în jumătate de oră. Spor la modelat!
P.s. Scorţişoara, boia dulce sunt alte condimente pudră ce pot fi folosite cu succes.
De asemenea, în loc de apă puteţi folosi ceai de hibiscus foarte concentrat şi veţi obţine plastilină roz.
P.s.2 Evident, după ce am terminat de făcut plastilina, copilul era deja plicitisit/obosit. Un prilej excelent de a decoperi cu altă ocazie ce poate face cu plastilna.