O gravidă româncă infectată cu coronavirus a născut la o clinică privată. Diagnosticul a fost pus după naştere! Ce spun reprezentanţii clinicii?

MEDLIFE: “Am ţinut încă din primul moment legătură cu autorităţile şi am implementat toate măsurile care se impun în această situaţie
  • Publicat:
  • Actualizat:
O gravidă româncă infectată cu coronavirus a născut la o clinică privată. Diagnosticul a fost pus după naştere! Ce spun reprezentanţii clinicii?
O gravidă româncă infectată cu coronavirus a născut la o clinică privată. Diagnosticul a fost pus după naştere! Ce spun reprezentanţii clinicii? foto Shutterstock

Medlife a transmis un comunicat de presă cu privire la cazul unei paciente diagnosticate pozitiv cu COVID 19. Pacienta nu a declarat  iniţial că intrase în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania, zonă cu transmitere comunitară extinsă coronavirus.

Reprezentaţii MedLife au trimis punctul oficial de vedere al maternităţii în care a avut loc primul caz de naştere dintr-o mamă infectată cu coronavirus în ţara noastră.
Redăm integral declaraţiile. ”În data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat în Maternitatea MedLife Griviţa pentru naştere, prezentând contracţii, fără vizite în alte unităţi MedLife. La momentul internării pacienta nu prezenta nici o simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute şi a declarat, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc şi nu a interacţionat cu nici o altă persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele  galbene sau roşii, după cum sunt definite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
În timpul operaţiei de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat în scurt timp. În acest context, pacienta a revenit asupra declaraţiei, menţionând că a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania. Ca urmare, echipa medicală a contactat Direcţia de Sănătate Publică în vederea evaluării cazului. La momentul respectiv, reprezentanţii DSP au transmis instituţiei noastre că pacienta nu îndeplineşte criteriile pentru testare. La o săptămână de la naştere, timp în care evoluţia a fost favorabilă, pacienta a declanşat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel în data de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare, fiind reluate discuţiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19.

După ce testul a fost recoltat, pacienta a fost izolată

De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare şi cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătăţii, au fost puse în aplicare imediat măsurile care se impun, pacienta fiind izolată. Mai mult, aceasta a fost carantinată faţă de restul pacienţilor şi a personalului medical şi auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant şi asistentă, echipaţi corespunzător.

Pacienta şi nou-născutul au fost transferaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş

În seara zilei ieri, 23 martie, rezultatul testului pentru pacienta a fost confirmat pozitiv. Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferaţi către Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Aceştia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie. Menţionăm că pe toată perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcţia de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID 19 şi a pune în aplicare măsurile care se impun în funcţie de tabloul clinic.Am demarat o anchetă epidemiologică, urmând ca în cel mai scurt timp să comunicăm Direcţiei de Sănătate Publică o evaluare a persoanelor expuse, astfel încât să se poată începe cât mai curând testarea acestora. În acest moment, nici unul dintre contacţii direcţi ai pacientei pe perioada spitalizării, nu este simptomatic.

Toţi pacienţii trebuie să declare dacă au intrat în contact cu persoane recent întoarse din zonele galbene sau roşii sau persoane diagnosticate cu COVID-19

Pe aceasta cale, facem un apel către toţi pacienţii care ajung într-o unitate medicală, publică sau privată, de a respecta în totalitate măsurile de prevenţie epidemiologică impuse de către autorităţi şi de a da dovada de reponsabilitate şi transparenţă totală în relaţia cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esenţial să se conştientizeze importanţa transmiterii informaţiilor corecte şi complete pentru a ţine în siguranţă personalul medical şi a limita răspândirea bolii. De acţiunile individuale ale fiecăruia depide siguranţa noastră, a tuturor.”  

Urmărește CSID.ro pe Google News