O tânără de 22 de ani are corpul unei fetițe de 8 ani. Afecțiunea rară de care suferă Shauna Rae

  • Publicat:

O tânără de 22 de ani suferă de o afecțiune rară care o face să arate ca o fetiță de 8 ani.

Povestea Shaunei Rae a început când avea 6 luni și a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer la creier. Din fericire, după tratament a ajutat-o să intre în remisie, însă efectele medicamentelor i-au afectat creșterea. La 22 de ani, tânăra măsoară un metru, înălțimea medie a unui copil de clasa a treia.

Chimioterapia i-a afectat glanda hipofiză – responsabilă cu secreția și producția hormonului de creștere – care este aproape inactivă. Chiar dacă Shauna a crescut până la o anumită vârstă, ea s-a oprit din dezvoltare înainte de pubertate, scrie People.

Povestea impresionantă a tinerei este prezentată într-o serie de documentare. Ea declară aici: „Sunt o femeie. O femeie de 22 de ani prinsă în corpul unei fetițe de 8 ani. Glanda mea hipofiză a devenit aproape inactivă din cauza chimioterapiei. Medicul mi-a spus deja că nu voi mai crește”.

Tânăra spune că își dorește să fie tratată ca un adult, în ciuda faptului că arată ca un copil. Părinții ei au mărturisit că le este greu să înceteze să o trateze ca pe un copil.

Tânăra are activitățile normale ale unei fete de 22 de ani: iese cu prietenii ei în baruri, își face tatuaje și iese la întâlniri.

Tânăra vorbește deschis despre sex: „Mă simt ca o femeie”

Shauna Rae a vorbit deschis și despre sex: „Știu că sexul este un subiecte sensibil când vine vorba de dizabilități și nanism, în general. Cu toate acestea, este o temă care trebuie abordată. Nu cred că sexul ar trebui să mai fie un tabu în societatea noastră”, scrie ENews.

Ea continuă spunând că sexul ar trebui văzut într-o lumină pozitivă pentru că este un mod de a apropia oamenii.

Tânăra povestește că în urmă cu câțiva ani, medicii nu erau siguri dacă va putea vreodată să întrețină relații sexuale. „Când am început relația cu iubitul meu, cu care am ieșit timp de 2 ani, și s-a întâmplat, într-un final, m-a făcut să mă simt ca o femeie”, adaugă Shauna.

Momentan, Shauna nu are partener și mărturisește că este destul de înfricoșător să iasă la întâlniri, pentru că a cunoscut mulți bărbați care un fetiș legat de înfățișarea ei.

Ce este nanismul hipofizar, boala de care suferă tânăra

Boala numită nanism hipofizar este cauzat în majoritatea cazurilor de lipsa hormonului de creştere, ca urmare a unei afecţiuni a glandei hipofize, congenitală sau dobândită. Se estimează că un sfert din cazurile de nanism au la bază producţia insuficientă de hormon de creştere.

Bărbaţii par să fie mai des afectaţi de această tulburare de creştere în comparaţie cu femeile. Nanismulul este o afecţiune caracterizată prin înălţimea inferioară celei considerate normale pentru o anumită vârstă, care poate avea mai multe cauze – genetice, familiale, malnutriţia, rahitismul, bolile endocrine etc.

În cazul Shaunei, nanismul hipofizar a fost declanșat de chimioterapia efectuată la doar câteva luni de la naștere.

Nanism hipofizar – simptome

Un copil cu nanism hipofizar are o dimensiune normală la naştere, dar începe să prezinte simptome specifice abia după vârsta de 3 ani. Aceste manifestări aparţin afecţiunii de sine stătătoare sau pot semnale şi alte tulburări hormonale:

  • Înălţime redusă, în comparaţie cu copiii de aceeaşi vârstă – viteza de creştere este sub 6 cm/an îaninte de vârsta de 4 ani şi de sub 5 cm/an între 4 şi 8 ani
  • Faţa de dimensiuni mici, cu aspect de păpuşă
  • Pistrui
  • Piele uscată, lipsită de elasticitate
  • Voce piţigăiată
  • Apetit redus
  • Proporţiile corporale sunt păstrate
  • Toleranţă redusă la efort
  • Tulburări de termoreglare
  • Întârziere în dezvoltarea organelor sexuale
  • Glicemie scăzută
  • Lipotimie
  • Dureri de cap, vărsături, tulburări de vedere – dacă deficienţa de hormon de creştere este cauzată de o tumoră în apropierea hipofizei

Trebuie precizat însă că un copil cu nanism hipofizar nu prezintă tulburări de limbaj, iar inteligenţa lor nu este afectată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult