(P) Diversificarea la bebeluși: 5 sfaturi utile pentru mămici

  • Publicat:
(P) Diversificarea la bebeluși: 5 sfaturi utile pentru mămici

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși în primii ani de viață, deoarece acesta conține toți nutrienții de care micuții au nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Copilul ar trebui alăptat până în jurul vârstei de doi ani dar, de la 6 luni, se pot introduce treptat și alte alimente în dieta acestuia.

Diversificarea la bebeluși este un adevărat moment de cumpănă atât pentru cei mici, cât și pentru mămici. De aceea, este important să fii bine informată și să fii pregătită să-i asiguri micuțului tău o tranziție lină către alimentele solide. Am pregătit câteva sfaturi care sperăm să fie de ajutor pentru orice tânără mămică.

1.Nu începe diversificarea prea devreme, dar nici prea târziu

Momentul oportun pentru a începe acest proces este atunci când copilul împlinește 6 luni. La această vârstă, micuții sunt capabili să înghită mâncarea solidă și își pot menține capul drept, care favorizează mestecarea și previne înecarea. În cazul în care vei începe prea devreme, bebelușul nu va fi pregătit să consume și altceva în afară de lapte.

Totuși, este absolut esențial să nu întrerupi alăptarea după introducerea alimentelor solide. Începutul procesului de diversificare este mai mult despre felul în care copilul se obișnuiește cu consistența mâncării, așa că laptele va fi, în continuare, alimentul de bază. Acesta va trebui să rămână prezent în dieta micuțului și după finalizarea diversificării.

De asemenea, este important să nu realizezi acest proces nici prea târziu. Până la 6 luni, cel mic a crescut semnificativ în greutate, așa că va avea nevoie de o gamă mai variată de nutrienți. De aceea, este nevoie de introducerea alimentelor solide.

2.Introdu alimentele pe rând

Cea mai bună soluție de a-l ajuta pe cel mic să se obișnuiască cu noua mâncare este să introduci pe rând fiecare aliment nou. Așteaptă 3-4 zile înainte de a-i da celui mic alt aliment pe care să-l încerce. De asemenea, nu îl forța pe acesta să mănânce tot, mai ales dacă nu este foarte încântat de ceea ce primește.

3.Ce tip de diversificare poți aborda?

Există mai multe moduri în care poți realiza diversificarea bebelușului. Metoda clasică implică introducerea alimentelor semi-solide sub formă de piure sau suc. Astfel, micuțul se va obișnui mai ușor, iar riscul de înecare este aproape inexistent.

Pe de altă parte, autodiversificarea constă în introducerea bucăților mici, pe care bebelușul să le mănânce singur. Această metodă este utilă deoarece micuțul învață mai ușor să se descurce de unul singur și îl ajută să experimenteze cu mai multe texturi. Totuși, riscul de înecare este mai mare, iar copilul va trebui supravegheat permanent.

Există și opțiunea diversificării mixte, în care bebelușul va mânca atât piureuri, cât și bucăți de alimente. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei și o poți alege pe cea care pare cea mai potrivită pentru copilul tău.

4.Evită să începi cu fructele

Multe mămici consideră că introducerea fructelor printre primele alimente solide ale bebelușului este recomandată, deoarece acestea au gust bun și cu siguranță vor fi acceptate de cel mic. Totuși, acestea nu ar trebui introduse înaintea legumelor. Dacă micuții vor fi obișnuiți cu gustul dulce al fructelor, șansele ca aceștia să accepte legumele vor fi mult mai mici.

5.Oferă-i celui mic numai mâncare proaspătă

Pentru a păstra cât mai bine nutrienții din alimente și a preveni alterarea lor, hrănește întotdeauna bebelușul cu mâncare pe care tocmai ai preparat-o. Dacă acesta nu mănâncă tot, evită să îi oferi resturile la altă masă.

Saliva bebelușului conține anumite bacterii care acționează asupra nutrienților din alimente și le afectează proprietățile. Așadar, chiar dacă ai preparat mâncarea de curând și ai păstrat-o în frigider, aceasta nu va mai fi la fel de benefică pentru cel mic.

Diversificarea alimentară reprezintă un moment important în dezvoltarea bebelușului, care asigură nutrienți importanți pentru o creștere sănătoasă. Este important de reținut că acest proces nu implică renunțarea la laptele matern. Experții recomandă alăptarea până în jurul vârstei de 2 ani.

Sursa foto:  https://www.gettyimages.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News