”Deși majoritatea copiilor se adaptează la contextul creat de despărțire, procesul nu este deloc unul ușor. E firesc ca în primul an după divorț, copiii să simtă furie, tristețe, îngrijorare, ca răspuns la schimbările din viața lor și la faptul că nu pot avea controlul pentru ceea ce se întâmplă” explică Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut cu experiență în lucrul cu familii și copii din țară și din diaspora. Am aflat ce semne trebuie indică faptul că un copil ai cărui părinți s-au despărțit are nevoie de suport psihologic și ajutor specializat.
CSÎD: La ce tip de comportamente ale copiilor să fie atenți părinții care au divorțat?
Camelia Anca Baciu: De exemplu, poți vedea cum reacționează copilul la pierdere, prin comportamentele lui “gen ADHD”(poate deveni mai agitat când este trist, concentrare mult diminuată, nu-și găsește locul). Sau prin poveștile pe care și le imaginează sau care îi plac. Dacă e vorba de un adolescent, atunci pot crește comportamentele de risc (alcool, tutun, sex neprotejat. Uneori aceste comportamente noi apar ca modalitate de a face față emoțiilor foarte puternice.
CSÎD: Ce se mai poate schimba din punct de vedere al comportamentului?
Camelia Anca Baciu: Odată cu schimbarea școlilor, a casei și a grupului de prieteni, pot apărea probleme (tulburări de conduită) și la școală, manifestate prin note mai scăzute, copiii pot intra destul de des în conflict.
CSÎD: Din experiența dumneavoastră în lucrul cu copiii, ce comportamente ați observant?
Camelia Anca Baciu: Îmi amintesc de un preadolescent care îmi spunea că preferă să se certe cu toți colegii, pentru că oricum nimănui nu-i pasă de el. Părinții săi nu ajunseseră la nicio serbare , nici o ședință de când au divorțat (nici live, nici online) pentru că dacă veneau, se certau. Iar el nu fusese întrebat despre cum se descurcă la școală de mai bine de un semestru. Tot acest context îi încuraja comportamentul impulsiv, dar și starea de deprimare.