Părinţi, nu uitaţi copiii în faţa ecranelor în contexul COVID-19. Iată ce pot păţi!

În această perioadă, copiii stau lipiţi de televizor, computer, smartphone tablete. Acest obicei nu este însă pe placul ochilor. Iată ce se poate întâmpla în timp din cauza utilizării în exces a tehnologiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Părinţi, nu uitaţi copiii în faţa ecranelor în contexul COVID-19. Iată ce pot păţi!
Părinţi, nu uitaţi copiii în faţa ecranelor în contexul COVID-19. Pot avea probleme serioase cu ochii! foto Shutterstock

În ultimele 2,3 săptămâni şi viaţa românilor ca şi a altor popoare s-a schimbat total din cauza pandemiei de coronavirus. Sute de milioane de familii şi copii din întreaga lume se confruntă cu o altă realitate. Oamenii indiferent de vârstă trebuie să îşi petreacă timpul tot timpul în case dacă nu au profesii la care prezenţa fizică este imperios necesară sau dacă nu au urgenţe medicale ori de făcut cumpărături de maximă necesitate. Totul s-a mutat în online – comunicarea, chiar şi temele copiilor!

În case mulţi vor fi şi mai lipiţi de televizor, computer, smartphone tablete. Acest obicei nu este însă pe placul ochilor. Iată ce se poate întâmpla în timp din cauza utilizării în exces a tehnologiei.

Computerul trebuie înlocuit de cărţi, jocuri

Acum mai mult ca niciodată avem nevoie de tehnologie în viaţa noastră în timpul autoizolării pentru încetinirea pandemiei de coronavirus.
Din nefericire, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice – televizor, smartphone, computer poate duce la apariţia unor afecţiuni oculare.
La copii şi adolescenţi limitaţi folosirea telefoanelor, tabletelor, televizoarelor pentru temele pe care le au de efectuat şi puţin divertisment la o oră stabilită de dumneavoastră.

Nu îi uitaţi pe cei mici în faţa ecranelor!

”La copii şi la adolescenţi privitul excesiv în ecrane poate duce la apariţia unor afecţiuni în rândul acestora cum ar fi: evoluţia mai rapidă a miopiei, insuficienţa de convergenţă sau insuficienţa acomodativă, în care capacitatea ochilor de a converge (a se întoarce spre interior unul către celălalt) sau de a se concentra asupra obiectelor apropiate este afectată” explică prof. dr Călin Tătaru, chirurg oflamolog, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă. Vine cu amănunte.

Când îţi dai seama că a stat prea mult la computer, televizor, smartphone?

Dacă apar simptome precum ochi obosiţi sau chiar modificări de vedere este un semn clar al folosirii exagerate a ecranelor. ”Simptome precum oboseala ochilor şi uneori chiar vedere dublă indică utilizarea excesivă a device-urilor precum smartphone.” Şi totuşi unii copii nu spun nimic despre aceste probleme. ”Părinţii ar trebui să fie atenţi la unele modificări în comportamentul copiilor cum ar fi: frecarea excesivă la ochi, înclinarea capului, clipit des, acuze de vedere înceţoşată sau dublă, senzaţie de oboseală oculară, cefalee” a mai precizat prof. dr. Călin Tătaru.

 

Prof. dr Călin Tătaru, chirurg oflamolog, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă

Prof Dr. Călin Tataru
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult