Părinţii şi prin ei copiii trebuie să conştientizeze importanţa dinţilor şi a igienizării lor. Această educaţie se face de la vârste fragede, astfel încît dinţii de lapte şi ulterior cei definitivi să fie curaţi şi sănătoşi.
Copilul trebuie să conştientizeze că dintele este un organ (element) la fel de important ca orice altă parte a corpului. Cea mai eficientă metodă de învăţare la copii este prin joc.
,,Dinţii de lapte sunt în număr de 20. Ei erup în mod constant între 6 luni şi 2 ani jumătate”, explică medicul dentist Raluca Melania Ion care adaugă, mai departe, că jocurile care asociază dinţii cu degetele sunt extrem de eficiente.
,,Jocul de-a numărătoarea ar putea include o asociere între degetele de la mâini, respectiv picioare, cu dinţii de sus, respectiv de jos. Jocul 10 degetele -10 dinţişori presupune că micuţul învaţă care sunt degeţelele de la mîini, respectiv picioare, că are dinţi sus şi jos şi să numere. ”
Cum s-ar derula discuţia care să-l introducă pe copil în această joacă?
-,,Tu ai zece degeţele la mâini 1,2,3 etc. şi zece dinţişori sus 1,2,3…”
-,,Tu ai zece degeţele la picioare 1,2,3 etc. şi zece dinţişori jos 1,2,3…”
Pe măsură ce copilul conştientizează importanţa dintelui, va conştientiza sau se va adapta mai uşor la programul de igienizare zilnică dentară.
Igiena dinţilor este la fel de importantă ca şi cea corporală. Toaleta zilnică a copilui (adultului) dimineaţa şi seara se repetă şi la dinţi.
Periajul de dimineaţă este de înviorare şi tonifiere a gingiilor. Periajul de seară este cel mai important, pentru că el scade riscul de formare a cariilor.
Dacă mîinile trebuie să fie curate înainte de masă, dinţii trebuie să fie curaţi după masă, în special dacă se consumă la final dulciuri , bomboane etc.
Mare atenţie! Părinţii nu trebuie să cadă totuşi în extrema exagerării acestei igienizări pentru că rezultatul poate fi unul negativ: copilul va refuza periajul dentar.
Autor: Raluca Melania Ion, Medic Dentist Specialist, clinica QMed