Plictiseala – de ce este benefică la copii

Copilul tău se plictisește? Ce este de făcut?
  • Publicat:
Plictiseala - de ce este benefică la copii
La ce ajută plictiseala? Foto: Mădălina Drăgoi

Aproape incredibil, dar și copiii care au o mulțime de jocuri și de jucării se pot plânge de plictiseală. Mai ales dacă sunt singuri la părinți. Poate că au dreptate și că au nevoie de alt tip de activități. Poate că este timpul să învețe mersul pe bicicletă, poate este timp să înceapă să practice cu regularitate un sport. Și totuși, plictiseala are o mulțime de părți benefice. Plictiseala este un stimul pentru creativitate.

 

”Mami, tati, m-am plictisit!”,  ”Nu îmi mai plac jucăriile!”, ”Vreau o jucărie nouă” – fraze des auzite de părinți. Și totușo, ce este de făcut? Psihologii specializați în psihologia copilului au un mesaj clar: părinții trebuie să știe că acolo unde începe plictiseala va începe și creativitatea. Este normal să învețe și copiii să fie plictisiți. Prea mulți stimuli îi vor obosi. Plictiseala este un prilej de introspecție. Micuții pot simți ce se întâmplă în corpul lor, de exemplu.

La ce ajută plictiseala: un nou pas către independență, o nouă șansă de a fi creativ

Plictiseala nu este ușor de suportat la vârste mici (să fim serioși câți dintre adulți nu visează să se plictisească, dar sunt prea ocupați). Are însă rolul ei, obișnuința cu stări de disconfort cresc reziliența, răbdarea. Acestea sunt vitale pentru antrenamentul de viață. Copilul are șansa să fie independent. Îi vor veni automat idei noi pentru a se juca. De aceea nu este indicat ca părinții să-i ofere mereu soluții pentru momentele în care se plictisește.

Focusul pe soluții, inventarea de noi jocuri – părți benefice ale plictiselii la copii

O altă parte bună este că va găsi soluții pentru a-și doborî propria plictiseală. Și acest tip de gândire bazat pe găsirea de soluții este de folos pe parcursul întregii vieții. În momentele de plictiseală, unii copii devin mai furioși, alții plâng. Părinții trebuie să-I lase să-și exprime sentimentele și să-și trăiască stările fiind prezenți în corpul și mintea lor. Tot după momentele de plictiseală, copiii se pot juca cu obiecte la care nici nu s-ar fi gândit înaite: cu hârtii, cu baloane colorate, cu cărți de joc, cu apă, cu nisip, cu făină etc. Unii poate vor proba pantofii adulților, poate alții vor găsi soluții să aibă acces la rezerva de ciocolată a familiei. etc. Orice episod de plictiseală este o modalitate bună pentru dezvoltare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult