Pre-eclampsie, eclampsie – De ce este foarte important ca gravidele să măsoare constant tensiunea arterială?

Dr. Elisabeta Bădilă - Societatea Română de Cardiologie explică pe larg de ce în timpul sarcinii măsurarea corectă a tensiunii arteriale este obligatorie și cum poate salva viața atât a mamei cât și a copilului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe tot parcursul sarcinii evoluția stării de sănătate a mamei și a fătului trebuie atent monitorizate. Tensiunea arterială măsurată constant și corect poate salva chiar viața mamei și a fătului. Vine cu amănunte despre pericolul pre-eclampsiei și al eclampsiei – consecințe a hipertensiunii gestaționale conferenţiar universitar Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

O formă particulară de hipertensiune gestațională este cea declanșată la femei în cursul sarcinii după săptămâna 20. În această situație pot apărea: pierdere de proteine prin urină, edeme (umflarea extremităților), convulsii, complicații cunoscute sub numele de pre-eclampsie și eclampsie. Examinarea clinică la femeia gravidă cu hipertensiune arterială trebuie să fie făcută minuțios astfel încât să fie căutate active semnele și simptomele pre-eclampsiei. Se impune tratament de urgență întrucât este amenințată viața mamei și fătului, atât înainte de naștere, cât și în timpul nașterii și în primele zile după naștere. Această formă de HTA dispare în cele mai multe cazuri după 42 de zile postpartum.

 CSÎD: De ce se măsoară atent tensiunea arterială la gravide?

Dr. Elisabeta Bădilă: Să nu uităm însă că în lumea modernă, femeile au sarcini la vârste mai înaintate ca în trecut. La femeia gravidă întâlnim nu numai forma severă de hipertensiune arterială care duce la pre-eclampsie și eclampsie, dar putem avea hipertensiune dinaintea sarcinii (cunoscută sau nu). Dacă HTA se descoperă într-o lună mică de sarcină și femeia nu știa că este hipertensivă, atunci cel mai probabil vorbim de hipertensiune antenatală.

Tensiunea arterială la gravide – mod de măsurare complex

CSÎD: Cum se măsoară tensiunea arterială la gravide?

Dr. Elisabeta Bădilă: Hipertensiunea gravidei trebuie tratată cu mare atenție. Necesită atât aparat de măsurat cu soft special validat la gravide, cât și tratament doar cu anumite clase de medicamente, unele dintre cele folosite frecvent în tratamentul uzual putând avea efecte teratogene asupra fătului.

CSÎD: De ce apare eclampsia și ce se întâmplă în organismul gravidei ca tensiunea arterială să atingă cote atât de înalte?

Dr. Elisabeta Bădilă: Hipertensiunea în cursul sarcinii este o afecțiune relativ frecvent întâlnită, estimativ apare la aproximativ 15% din totalul sarcinilor. Vârsta înaintată la care apare prima sarcină se asociază cu creșterea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. Sarcina este caracterizată prin multiple și complexe modificări adaptative care au ca scop asigurarea aportului nutritiv necesar pentru dezvoltarea fătului. Modificarile cardiovasculare presupun, spre exemplu, creșterea debitului cardiac pentru a susține necesarul de oxigen, creșterea frecvenței cardiace.

Din ce cauze se poate instala pre-eclampsia?

CSÎD: Din ce cauza se poate instala pre-eclampsia?

Dr. Elisabeta Bădilă: Deși nu este cunoscută cauza exactă a pre-eclampsiei, starea premergătoare eclampsiei, se crede că apare atunci când există o problemă cu placenta. La începutul sarcinii în uter apar noi vase de sânge al căror scop este să transporte sângele către placentă. Pre-eclampsia presupune că aceste vase de sânge nu se dezvoltă sau nu funcționează la capacitate normală. Acestea sunt mai înguste și reacționează diferit la hormoni. Apare astfel un grad de ischemie placentară, arterele gravidei se contractă excesiv și tensiunea arteriala crește mult.

Eclampsia – cum să o recunoști

CSÎD: Ce este eclampsia?

Dr. Elisabeta Bădilă: Eclampsia reprezintă debutul convulsiilor la o femeie gravidă cu pre-eclampsie. În această tulburare a sarcinii există, pe lângă o presiune arterială mare și cantități mari de proteine în urină ori alte disfuncții ale organelor. Crizele sau convulsiile pot să apară atât înainte de naștere, cât și în timpul travaliului și după naștere; ele pot fi urmate de o perioadă de confuzie sau chiar de comă.

Eclampsia poate duce chiar la stop cardiac

CSÎD: La ce complicații poate duce eclampsia?

Dr. Elisabeta Bădilă: Complicațiile eclampsiei pot fi pneumonie de aspirație, hemoragie cerebrală, insuficiență renală și stop cardiac.

conferenţiar universitar Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult