Preeclampsia și eclampsia – două amenințări la viața gravidei și a fătului. Simptome, cauze și tratament

Dr. Bogdan Chirculescu, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie, explică ce sunt preeclampsia și eclampsia, din ce cauze apar la gravide și cum pot afecta viața mamei și a fătului.
  • Publicat:
Preeclampsia și eclampsia - două amenințări la viața gravidei și a fătului. Simptome, cauze și tratament
Foto Shutterstock

Tensiunea arterială crescută la gravide, dezvoltarea anormală a placentei – două dintre care cauzele ce duc la preeclampsie și eclampsie, două condiții patologice grave.

Află tot ce trebuie șă știi să poți preveni declanșarea preeclampsiei și a eclampsiei de la dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

CSÎD: Ce este preeclampsia?

Dr. Bogdan Chirculescu: Preeclampsia este o condiție patologică gravă ce complică unele sarcini în a doua jumătate (după 20 săptămâni) și asociază creșteri anormale ale tensiunii arteriale, alături de afectarea diverselor organe. Majoritatea organelor sunt afectate. Preeclampsia poate fi urmată sau nu de eclampsie.

CSÎD: Ce este eclampsia?

Dr. Bogdan Chirculescu: Eclampsia definește episodul clinic de apariție a convulsiilor generalizate sau a comei la gravidele a căror sarcini sunt complicate de preeclampsie.

Preeclampsie – cauze

CSÎD: Din ce cauze se poate instala preeclampsia?

Dr. Bogdan Chirculescu:  Cu toate că s-au făcut progrese uriașe în înțelegerea acestei patologii, cauza exactă nu este momentan elucidată. Nu știm de ce anumite paciente dezvoltă boala și altele nu. O caracteristică comună a acestor sarcini este dezvoltarea anormală a placentei încă de la începutul sarcinii. Astfel, legătura placentei cu uterul este una defectuoasă ce nu permite crearea unor conexiuni vasculare eficiente. Datorită acestui aspect, substanțele nutritive și oxigenul necesar fătului vor fi în cantitate redusă.

CSÎD: Când s-ar putea observa acest aspect?

Dr. Bogdan Chirculescu: Acest lucru devine evident după săptămâna 20 de sarcină când ritmul de creștere al fătului este mai alert. De aici se ajunge, printr-o serie de evenimente, la apariția leziunilor vasculare materne, cu afectare multiorganică și apariția manifestărilor clinice tipice pentru preeclampsie.

Preeclampsia – semne și simptome

CSÎD: Ce simptome are preeclampsia?

Dr. Bogdan Chirculescu: Multe paciente cu preeclampsie nu au simptome. Ele apar tardiv în formele severe ale bolii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care noi recomandăm creșterea frecvenței consulturilor obstetricale în a doua jumătate a sarcinii.

Următoarele semne și simptome sunt sugestive pentru progresia preeclampsiei către o forma severă:

  • Durere persistentă de cap;
  • Greutate în respirație (dispnee);
  • Probleme vizuale cum sunt: vedere tulbure, diplopie (vedere dublă), pierderea tranzitorie a vederii;
  • Durere în partea superioară a abdomenului;
  • Tensiune arterială persistent mai mare de 160/110 mmHg;
  • Anomalii ale testelor de laborator;
  • Edem pulmonar (plămânii sunt ,,inundați” de lichid);
dr Bogdan Chirculelescu, foto arhiva
Dr. Bogdan Chirculescu, Medic specialist obstetrică-ginecologie. Foto: arhivă

CSÎD: Ce teste și analize ar putea arăta că preeclampsia/eclampsia urmează să se instaleze?

Dr. Bogdan Chirculescu: Din nefericire, în momentul de față, nu există niciun test care să poată identifica toate pacientele ce vor dezvolta preeclampsie sau eclampsie, și niciun tratament care să poată preveni complet aceste afecțiuni. Cu toate acestea, dispunem de câteva instrumente ce reușesc să controleze parțial această problemă.

Astfel cu ocazia screening-lui ecografic de prim trimestru, pe baza unor măsurători ecografice și identificarea eventualilor factori de risc, sunt selectate anumite paciente care au o probabilitate crescută de a dezvolta preeclampsie  (și implicit eclampsie) în cadrul acelei sarcini.

Pacientele catalogate cu risc moderat sau crescut de preeclampsie vor beneficia de tratament cu aspirină în doză mică. Aceasta fiind singura intervenție dovedită a reduce atât numărul cazurilor de preeclampsie cât și  consecințele acesteia (restricție de creștere intrauterină și nașterea prematură).

Categorii de risc pentru eclampsie și preeclampsie

CSÎD: Cine este predispusa la preclampsie/ eclampsie?

Dr. Bogdan Chirculescu: Orice femeie gravidă poate să dezvolte această boală. Există totuși o categorie de gravide ce au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie. Din această categorie fac parte pacientele ce asociază unul sau mai mulți dintre următorii factorii de risc:

  • Sunt la prima sarcină;
  • Au avut deja o sarcină complicată cu preeclampsie;
  • Au avut în familie rude (soră, mamă) ce au avut preeclampsie;
  • Vârstă mai mică de 20 de ani sau mai mare de 35;
  • Sarcina multiplă (gemelară, tripleți);
  • Sarcini obținute prin tehnici de reproducere umană asistată;
  • Diverse boli preexistente ca: hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, boli renale, lupus eritematos sistemic.

CSÎD: Ce se poate întâmpla cu o femeie însărcinată care a suferit eclampsie?

Dr. Bogdan Chirculescu: Apariția eclampsiei impune nașterea. Această atitudine este justificată pe de o parte datorită riscului de recurență a crizei eclamptice și pe de altă parte a incidenței crescute de apariție a complicațiilor.

Complicații posibile ale eclampsiei: edem pulmonar, stop cardio-respirator

CSÎD: Ce complicații apar de obicei la gravidele cu eclampsie?

Dr. Bogdan Chirculescu: Dintre complicațiile posibile enumerăm:

  • Dezlipirea de placentă;
  • Coagularea intravasculară diseminată;
  • Edem pulmonar;
  • Insuficiență renală acută;
  • Pneumonie de aspirație;
  • Stop cardio-respirator;
  • Hemoragie cerebrală.

Multe dintre aceste complicații pot conduce la deces matern și/sau fetal.

La o a doua sarcină s-ar putea declanșa iar preeclampsia sau chiar eclampsia?

CSÎD: Un episod de eclampsie la prima sarcină crește riscul de eclampsie la o altă eventuală sarcină?

Dr. Bogdan Chirculescu: Din fericire riscul de recurență este mic. A fost calculat în urma studiilor observaționale a fi de 2%. Acest lucru este posibil și datorită intervențiilor terapeutice prompte de prevenire a episoadelor eclamptice la pacientele cu istoric de eclampsie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19