Pregateste sarcina perfecta!

Pierderea unei sarcini reprezinta o trauma pentru organismul feminin, din punct de vedere psihic si fizic, chiar daca acest lucru este constientizat sau nu. Fixarea embrionului in uter implica angrenarea intregului organism spre finalizarea sarcinii, incl
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pregateste sarcina perfecta!
Pregateste sarcina perfecta!

Avortul solicitat si efectuat prin chiuretaj este una dintre cele mai brutale interventii in fiziologia feminina si, din pacate, continua sa reprezinte o pondere importanta in ceea ce priveste mijloacele de „contraceptie” din tara noastra. Riscurile acestei manevre cresc o data cu varsta gestationala si pot duce pana la sterilitate. Pierderea sarcinii intr-un stadiu timpuriu, adica intre saptamanile 12-24, este cea mai frecventa complicatie (25% dintre gravide). Avortul se poate anunta printr-o sangerare abundenta, o durere localizata sub forma unei crampe, ruperea membranelor si eliminarea lor. Sunt insa situatii cand se poate pierde sarcina si fara aceste avertismente.

Cauza avorturilor recurente
Daca se produc trei sau mai multe avorturi consecutive, putem vorbi de avorturi recurente, cauzate de probleme de ordin genetic, anatomic, imunologic, hormonal, infectios. Medicii recunosc ca exista si o serie de avorturi recurente greu de explicat; de obicei, le atribuie o cauza emotionala si indruma cuplul catre psihoterapeut.

Cauze genetice
Mai mult de 50% dintre avorturile timpurii sunt cauzate de anomalii cromozomial-genetice. Atunci cand medicul constata ca un avort a fost cauzat de o trisomie (celulele embrionare contin trei copii ale unui cromozom in loc de doua), devine constient de faptul ca este posibil ca mama sa se confrunte cu aceasta problema si la urmatoarele sarcini, motiv pentru care va recomanda o amniocenteza. Dupa mai multe avorturi consecutive, ambii parinti sunt indrumati catre un consilier genetic, intrucat este posibil sa fie purtatori ai unei anomalii cromozomiale fara sa prezinte, totusi, defecte evidente. 

Cauze anatomice
tin de anatomia uterului sau a colului uterin. Astfel de anomalii pot fi depistate prin ecografie, radiografie cu substanta de contrast – histerosalpingografie – sau prin examinarea directa a cavitatii uterine prin histeroscop. Sunt cazuri in care defectele se pot corecta chirurgical.

Cauze imunologice
Anticorpii antifosfolipidici sunt acum in atentia specialistilor, intrucat prezenta acestora in sangele unei gravide cu avorturi repetate este legata de o incidenta foarte mare de avort – peste 90%. Explicatia este aceea ca anticorpii antifosfolipidici cauzeaza avortul determinand de fapt formarea in vasele placentare a unor mici cheaguri care blocheaza alimentarea fatului cu sange. Depistarea lor inaintea sarcinii permite prevenirea avortului prin administrarea tratamentelor cu aspirina si heparina, sansele pastrarii sarcinii crescand astfel spectaculos – de la 10% la 70%.

Cauze infectioase
Infectii precum toxoplasmoza, infectiile cu cytomegalovirus, listeria, rubeola, vaginita microbiana sau infectiile urinare pot conduce la avort.

Recuperarea dupa pierderea sacinii
Teoretic, dupa sase saptamani, corpul isi revine la normal din punct de vedere hormonal, iar prin sangerarea produsa, toate tesuturile sunt eliminate complet. Daca sangerarea persista, trebuie consultat urgent un medic, pentru o dilatare si chiuretare a uterului, sub anestezie locala sau generala usoara. In aceasta perioada, sunt contraindicate tampoanele intravaginale (pot provoca
infectii), asa ca se vor folosi doar cele externe. Dupa sase saptamani, trebuie efectuat un control, iar in perioada sangerarii se recomanda evitarea contactelor sexuale sau macar protectie cu prezervativ.

Depasirea momentului
Multe femei pot intampina dificultati in depasirea acestui moment extrem de delicat. In astfel de situatii, partenerul, parintii, prietenele au un rol foarte important. Tendinta de izolare se instaleaza frecvent in astfel de cazuri, din cauza dorintei mamicilor de a intelege ce lucru atat de grav s-a petrecut in interiorul lor incat nu a permis sarcina. Ele insa trebuie sa accepte faptul ca acest esec poate fi absolut izolat, ca urmatoarea sarcina poate decurge perfect si ca pot aduce pe lume un bebelus perfect sanatos.

Pregatirea pentru o noua sarcina
In primul rand, trebuie lasat fumatul, pentru ca fumatoarele au o nevoie mult mai mare de vitamina C si de acid folic – ingrediente esentiale – si pentru ca vor fi afectate organele vitale ale micutului embrion. De asemenea, exista si un risc crescut de sarcini extrauterine, iar micutii sunt expusi sindromului de moarte subita intr-o masura de trei ori mai mare decat in cazul mamelor nefumatoare. Greutatea copiilor cu mame fumatoare este foarte mica la nastere, micutii avand probleme in mentinerea unei temperaturi constante, manifestand hipoglicemie sau chiar retard mintal si intelect scazut. La fel de periculos este si alcoolul. Consumul, oricat de limitat, poate fi extrem de riscant. Nici partenerul nu scapa de aceasta restrictie, cel putin in perioada conceptiei.

Copii sanatosi cu acid folic
Medicii recomanda femeilor care se pregatesc sa devina gravide, precum si celor insarcinate (chiar din primele zile), acid folic – cel putin 400 de micrograme zilnic, acesta oferind viitorului bebelus o protectie de aproximativ 90% impotriva defectelor de tub neural, de inchidere a maduvei spinarii (spina bifida) sau de lipsa partiala a creierului (anencefalie). Retineti! Mare parte a sistemului nervos se formeaza in primele patru saptamani, cand majoritatea femeilor nici nu au aflat inca de sarcina. Alimentatia are un rol foarte important pe toata durata sarcinii si trebuie sa fie bogata in legume si fructe, in proteine de inalta calitate, si saraca in dulciuri si grasimi. Viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca dieta pe care o urmeaza contine suficiente surse de calciu, fier, acid folic, vitamine etc. Specialistii interzic indulcitorii artificiali si cofeina. Consumul excesiv al bauturilor bogate in cofeina poate face mai dificila instalarea sarcinii. Cura de slabire este contraindicata in sarcina.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cate aniversari, atatea praguri
Cate aniversari, atatea praguri