Chiar daca in prezent, maternitatea nu este una dintre prioritatile tale, nasterea te sperie, iar prezenta unui copil ti-ar rasturna complet ambitiile profesionale, visezi in secret la ziua in care iti vei strange puiul in brate.
Ai grija insa, obiceiurile de azi ti-ar putea afecta feritilitatea, iar incercarile tale de a deveni mama in viitor se vor dovedi zadarnice. Pregateste-ti asadar de azi corpul pentru viitoarea sarcina!
Foloseste pilulele contraceptive!
Daca esti implicata intr-o relatie serioasa si ai incredere in partenerul tau, mergi pe mana pilulelor. In ciuda controverselor ce planeaza in jurul lor, pilulele te tin la distanta de bolile inflamatorii, endometrioza si cancer de col – cei mai de temut dusmani ai fertilitatii.
In plus, contraceptivele impiedica ovulatia ceea ce inseamna ca femeile care urmeaza un astfel de tratament sunt protejate de chisturi ovariene si cancer ovarian. Iar vestea cea buna este ca, o data intrerupt tratamentul, fertilitatea se reinstaleaza in urmatoarea luna.
Fereste-te de bisturiu
Multi medici gasesc ca cea mai nimerita metoda de a scapa o pacienta de chisturi ovariene sau endometrioza este operatia. Nu te lasa ”operata” pana nu ai incercat toate metodele neinvazive de tratament. Altfel risti ca, in timpul operatiei, laserul sau scalpelul sa-ti atinga endometrul, iar consecinta directa este imposibilitatea de a mai avea copii.
Renunta la tigari!
Fumatul provoaca o contractie a vaselor de sange ce reduce fluxul sanguin catre uter, iar consecinta este nidatia greoaie sau pierderea sarcinii. Desigur, si fumatoarele pot ramane insarcinate, insa atunci cand organismul lor este tanar. Medicii avertizeaza insa ca ele isi vor pierde mai devreme fertilitatea.
Gata cu grijile!
Stresul interfereaza cu comenzile mensuale pe care creierul le trimite ovarelor, pentru ca acestea sa elibereze lunar cate un ovul. Daca te agiti toata ziua din orice fleac, ovarele nu mai primesc comenzile la timp si nu-si vor mai face treaba asa cum trebuie. Din toata schema, fertilitatea ta va fi cea mai afectata.
Verifica-ti sanatatea!
O sumedenie de BTS (boli cu transmisie sexuala) fie trec neobservate, fie nu reusesc sa atraga suficient de mult atentia purtatoarei pentru ca aceasta sa viziteze un medic. Din pacate, netratate, multe dintre ele lasa in urma, printre altele, sterilitatea. Ia masuri cand constati orice semn de afectiune din sfera ginecologica: scurgeri anormale, mancarimi, usturimi, dureri in timpul contactului sexual, urinari frecvente etc.
Numara-ti ovulele!
Data viitoare cand mergi la ginecolog pentru testul Papanicolau, cere si un test cu ultrasunete prin care se determina cu aproximatie numarul de ovule pe care le mai ai. Fiecare femeie se naste cu o cantitate de ovule, din care elimina cate unul sau doua lunar, in timpul menstruatiei sau pierde din ele pe masura ce imbatraneste.
Ovulele nu se regenereaza, iar rezervele unora dintre femei se termina mai repede decat in cazul altora. Testul cu ultrasunele te va lamuri cat timp mai ai la dispozitie pentru a aduce pe lume un copil.