Ei bine, în multe cazuri, proaspetele mame se simt încurcate atunci când trebuie să facă cu propriile mâini, ghidate de propriile cunoștințe și având la îndemână legumele pe care le-au ales cu mare grijă – prima supă copilului lor. Cum să o prepare astfel încât să fie o descoperire plăcută pentru copil, dar să aibă totuși și ingrediente sănătoase?
Prima supă pentru un bebeluș este recomandată după 6 luni, când începe perioada de diversificare alimentară în paralel cu alăptarea sau formula de lapte agreată. Rețeta este clasică și cuprinde ingrediente precum dovlecel, morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel. După unele păreri și cartoful poate fi introdus de la primele supe. Calitatea și ph-ul apei plate sunt importante și trebuie să fie adaptate bebelușilor de asemenea.
Dacă rețeta nu este complicată deloc, mai dificilă poate fi alegerea – se aleg legume de calitate bună (crescute natural, din cultura organică – de preferat). Evident, nu se adaugă produse precum concentrat de legume, sare, rântașuri, prăjeli etc. Supele pentru copii se pasează cu ajutorul unui mixer vertical. Următorele rețete de supă conțin și mazăre, broccoli, spanac, ardei gras. Regula spune că după 10 luni se pot introduce și roșiile.
După vârsta de 7 luni, în alimentația sugarului se introduce și carnea. În momentul în care faceți supe din carne, regula spune să fierbeți carnea separat, iar după ce a fiert să o adaugați în supa de legume. La începuturile vieții unui copil, carnea de pasăre se fierbe fără piele, iar grăsimea se elimină. Primele tipuri de carne recomandate sunt cele de curcan, pui și vită de provenință ecologică. Mulți pediatri recomandă carnea de porc după primii 3 ani de viață ai copilului, iar cea de gâscă după 4 ani. Carnea fiartă se pasează foarte fin cu ajutorul unui robot.