Prima zi de grădiniță: ce să faci dacă plânge copilul? „Ideal ar fi ca un părinte să-și asume o lună de zile dusul și adusul copilului la grădiniță”

Andreea Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, acreditat internațional în terapia centrată pe emoții, ne-a explicat cum ar trebui părinții să gestioneze emoțiile copiilor în prima zi de grădiniță.
  • Publicat:
Prima zi de grădiniță: ce să faci dacă plânge copilul? „Ideal ar fi ca un părinte să-și asume o lună de zile dusul și adusul copilului la grădiniță”
Prima zi de grădiniță: ce să faci dacă plânge copilul? „Ideal ar fi ca un părinte să-și asume o lună de zile dusul și adusul copilului la grădiniță”

Într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”, despre dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, Andreea Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, acreditat internațional în terapia centrată pe emoții, ne-a explicat cum ar trebui părinții să gestioneze emoțiile copiilor în prima zi de grădiniță.

Trucuri pentru părinți, pentru prima zi de grădiniță

Practic a frica de separare. Frica când pleacă din spațiul acela sigur de acasă. Părinții n-ar trebui să renunțe. E firesc ca cei mici să plângă. Ar trebui ei să-și ia un cadru de siguranță, să cunoască pedagogul cu care urmează să interacționeze copilul să își ia măsuri de siguranță că vor fi sunați în cazul în care pedagogul respectiv observă anumite comportamente sau atitudini.

Copilul plânge când intră la grădiniță? Da, chiar dacă vedem copii care nu plâng. Acum e și comportamentul fiecărui copil, să nu ne descurajăm. Lăsăm copilul la grădiniță să nu se ia după niciun educator sau eu știu vreo bătrânică drăguță de prin grădiniță și gata, s-a întors copilul cu spatele, poți să pleci. Sub nicio formă! Copilul are nevoie să creeze predictibilitate. O văd pe mama că pleacă și o văd pe mama că se întoarce. Dacă eu doar am întors capul și am văzut că mama s-a evaporat, eu nu mai am control. O să stau într-o hipervigilență și alertă ca nu cumva să dispară din nou. Mai ales că suntem în mintea imaginară, cu foarte multe fantezii și copiii se gândesc că s-a evaporat. Într-o fracțiune de secundă activează și mai mult frica de separare.

Deci oricât de greu ar fi pentru noi să vedem copilul că se chinuie, că se zbate pe jos la grădiniță, de plâns, mă vede și când ies, și când intru și încet setează această predictibilitate.

Un alt tips & tricks cu părinții care își duc copiii la grădiniță. Tot legat de această predictibilitate, ideal ar fi ca un părinte să-și asume o lună de zile dusul și adusul copilului la grădiniță, doar el și să nu mai existe schimbări. Dacă copilul s-a îmbolnăvit, a răcit, considerăm că o luăm de la capăt. Dacă într-o lună de zile copilul în continuare plânge foarte tare, trebuie să investigăm un pic ce se întâmplă acolo, în mediul de la grădiniță”, a explicat specialistul.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult