Prima zi de școală, un carusel de emoții pentru copii și părinți: „Mare atenție la mesajele pe care le spunem”

Pentru unii părinți, prima zi de școală sau de grădiniță va fi prima dată când copilul va fi departe de ei.
  • Publicat:
Prima zi de școală, un carusel de emoții pentru copii și părinți: „Mare atenție la mesajele pe care le spunem”
Prima zi de școală, un carusel de emoții pentru copii și părinți. „Mare atenție la mesajele pe care le spunem”

„Cum va fi?”, „O să-mi fac prieteni?”, sunt doar câteva dintre întrebările pe care, cel mai probabil, ți le-a adresat copilul odată cu apropierea începutului de an școlar. Poate că și tu te-ai întrebat aceleași lucruri. Deci, cum va fi pentru tine prima zi? Pentru unii părinți, prima zi de școală sau de grădiniță va fi prima dată când copilul va fi departe de ei. S-ar putea să te confrunți cu un amalgam de sentimente pe măsură ce realizezi că tu și copilul tău sunteți pe punctul de a intra într-o etapă nouă și incitantă a vieții sau, mai mult, să fii confuz în funcție de reacția copilului tău.

Dacă de multe ori auzim că în prima zi de grădiniță sau de școală copilul plânge după mamă, află că sunt situații în care copiii uită complet de părinții lor și se duc cu mare drag la școală sau grădiniță. Asta nu înseamnă că părintele a făcut ceva greșit, ba din contră. Andreea Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, acreditat internațional în terapia centrată pe emoții, ne-a explicat ce se întâmplă când copilului „nu-i pasă” dacă părintele pleacă după ce îl lasă la școală sau grădiniță, dar și cum să gestionăm emoțiile copiilor în prima zi de școală.

Mare atenție la mesajele pe care le spunem: „Lasă că începe școala și vezi tu ce se întâmplă”. Pe vremea noastră era „O să dăm milităria jos din pod când începe școala”. Începutul școlii era un foarte mare Bau Bau, era frica de necunoscut.

Ar trebui să mergem cu copiii, să cumpărăm rechizite, creioane colorate. Le spunem că e un mediu în care învață, că efortul facem parte din viață, că nu se poate fără el. Adică mare, mare atenție la școlari de vârstă mică, la mesajele alea pe care le transmitem, ca să nu creăm frici”, a spus specialistul într-un interviu live pe pagina de Instagram „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Copilul nu plânge când îl lași la grădiniță sau școală. Ai făcut ceva greșit?

„Vorbim de două categorii de părinți. Cei disperați că plânge copilul și li se rupe inima și sufletul și cei cărora li se activează o îngrijorare că „Nu plânge după mine. Am făcut ceva greșit?” (…) Ține puțin și de temperamentul copilului și aș sublinia o chestie foarte importantă. Vorbeam de atașament. Studiile ne arată că cu cât copilul, adică dependența aia de care zic bunicii noștri că să nu stăm cu copilul în brațe, deci cu cât în perioada aia e mai susținut și mai conținut copilul, cu atâta el este mai independent în relațiile sociale exterioare.

Îți dai seama ce interesant? Fix de ce fugim noi? Copilul care nu plânge, să spunem, excluzând cumva și structura de personalitate, are o bază sigură de atașament”, ne-a explicat Andreea Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, acreditat internațional în terapia centrată pe emoții.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”