Femeile care aduc pe lume copii prin operaţia de cezariană nu se refac la fel de repede precum cele care aleg să nască pe cale naturală. Iată de ce uneori pot să apară probleme. Iar cititoarele noastre ne-au cerut sfatul în acest sens. Oana le răspunde.
Eventraţie după cezariană
„După operaţia de cezariană am făcut o eventraţie în partea stângă care acum după 2 ani trebuie operată. Se poate să fie din cauză că doctorul a cusut greşit?”
Nu cred că de vină este chirurgul sau intervenţia în sine, cât mai degrabă problemele apar prin nerespectarea recomandărilor postchirurgicale – ridicarea de greutăţi, efort prea mare, constipaţia ori musculatura laxă, netonifiată înainte de sarcină sau, pur şi simplu, aveţi o zonă mai laxă a muşchilor abdominali… Multă sănătate!
Slăbit după naştere prin cezariană
„Am născut acum o lună prin operaţie de cezariană, am avut iniţial 62 kg la 1,72 înălţime şi, ulterior, în sarcină am ajuns la 80 kg. În momentul de faţă am 68 kg, alăptez aşa că nu ştiu cum să fac să dau kilogramele jos. Simt tot timpul nevoia să ronţăi ceva, m-am gândit să mănânc fructe, dar acestea am înţeles că îl deranjează pe bebe la stomăcel. Cum aş putea să reuşesc să le împac pe amândouă?”
Dacă ai născut doar de o lună, trebuie să îi dai organismului răgazul necesar de a-şi reveni. Surplusul nu este mare, iar alăptatul ajută mult fiind un mare consum caloric. Poţi mânca fructe, eventual mere coapte, dovleac copt, merele golden fermentează mai puţin, apoi diverse cereale, seminţe, nuci, goji, dar şi lapte, cottage, urdă şi brânzeturi diverse, parţial degresate… Succes!