În ultimii ani, alimentaţia românilor s-a schimbat. Pe de-o parte datorită progreselor din industria alimentară, iar pe de altă parte importurile de produse alimentare, restaurantele cu specific internaţional sunt la ordinea zilei. Schimbarea alimentaţiei tradiţionale şi locale are, evident, părţi bune şi părţi mai puţin bune. Pe lângă accesul la hrană, diversitatea gusturilor, obieciurile culinare din Vest vin şi cu o serie de afecţiuni digestive care erau foarte rar, spre deloc diagnosticate acum 2 decenii.
Bolile inflamatorii intestinale precum rectocolita ulcero-hemoragică sau boala Crohn sunt printre afecţiunile diagnosticate mult mai des în România inclusiv la copiii. Despre acestea, am stat de vorbă cu prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, şef clinică Gastroenterologie 2, Institutul Clinic Fundeni.
CSÎD: Copiii pot suferi şi ei de boli intestinale inflamatorii precum boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragică?
Prof. Dr. Diculescu: Din păcate, nu doar că şi copiii pot suferi de BII, dar avem o rată mai mare în ultima vreme de copii care fac această boală inflamatorie, dat fiind faptul că proastele obiceiuri nutriţionale, adică mâncat aiurea, mâncat la fast food, băut băuturi carbogazoase, care sunt foarte răspândite inclusiv în timpul copilăriei şi toţi factorii de risc sunt aplicabili şi la copii.
CSÎD: Cum putem să îi ferim de astfel de afecţiuni pe copii?
Prof. Dr. Diculescu: Deci încă din copilărie trebuie să educăm copiii la un stil de viaţă sănătos, să facă mişcare, să mănânce fructe şi legume, să încerce să evite cât mai mult alimentele cu conservanţi cu tot felul de aditivi alimentari pentru că probabil pe aici rezidă cauza care provoacă aceste boli. Din păcate, avem tot mai mulţi copii şi ne implicăm împreună cu pediatri să tratăm împreună.
CSÎD: Sunt mai mulţi copii cu boala Crohn sau cu rectocolită în România în ultimii ani?
Prof. Dr. Diculescu: Nu am nişte date statistice foarte exacte pentru că într-adevăr nu sunt foarte mulţi. Sunt destul de puţine cazuri, dar, din păcate, din ce în ce mai multe faţă de cum aveam noi acum 10-15 ani când aproape nu exista niciun fel de caz la copii cu boli intestinale inflamatorii.
CSÎD: Ce alimente nu pot consuma cei cu boli intestinale inflamatorii?
Prof. Dr. Diculescu: Nu există un aliment care să declanşeze această boală, motiv pentru care oamenii aceştia, în afara unui puseu grav de activitate, când au 10-12 scaune pe zi, cu mucus, puroi şi sânge, ei nu trebuie să ţină un regim foarte restrictive. Trebuie să mănânce diversificat şi să evite alimentele acesta cu conservanţi sau cu aditivi alimentar, băuturile acestea colorate şi aromatizate artificial. La ora actuală, în afară de a nu mânca condimentat, piperat, usturoiat şi ştie foarte bine tot omul care a mâncat foarte condimentat că poate să aibă o iritaţie hemoroidală şi poate să aibă chiar nişte sângerări anale dacă a mâncat cu foarte mult piper (piperul va ieşi în materiile fecale şi va irita fundul) şi în afară de a nu lua medicamente care pot să ducă la hemoragii interne de genul acidului acetil salicilic sau antiinflamatoare nesteroidiene luate pentru dureri articulare sau de cap, deci în afară de aceasta nu există o restricţionare la pacientul care nu are un puseu de activitate