Psiholog: Marea greșeală pe care o fac părinții în educația copiilor

Să fii părinte înseamnă să fii prezent fizic și emoțional și să îl pe copil însoțești pe drumul devenirii lui.
  • Publicat:
Psiholog: Marea greșeală pe care o fac părinții în educația copiilor
Andrada Tache, psiholog, foto arhivă personală

A devenit un clișeu să declari dacă ești părinte că îți iubești copilul necondiționat. Așa ar fi ideal. A devenit un clișeu și să declari că îi oferi copilului cea mai bună educație. Însă iubirea are un infinit de definiții. Și este perfect normal căci fiecare dintre noi dă conotații iubirii prin filtrele personale. Și evident educția copiilor acasă se face tot prin filtrele personale. Psihologul și psihoterapeutul român din Germania Andrada Tache explică ce greșeală mare fac părinții în general.

Pare că să fii părinte este ceva natural. În realitate, câți părinți sunt FIT SĂ FIE PĂRINȚI? O să trec la următoarea credință: „copilul trebuie să fie modelat de părinți”. Ideea asta conține, în esență, lipsa de acceptare a copilului pentru ceea ce este el deja, adică un set unic de 50% din genele tale și un set de 50% din genele partenerului, care s-au manifestat sau nu la voi (adică de unele ești conștient, le cunoști, pe altele nu, au rămas inactive), care, în mediul în care vă creșteți copilul, ajung să se exprime sau nu.

Copiii sunt perfecți așa cum sunt, părinții trebuie să-i ghideze pentru a-și găsi calea nu să le-o impună

Unele gene rămân inactivate, dacă nu sunt stimulate. E ca și cum ai avea o sumedenie de aplicații pe telefon, dar nu le deschizi niciodată, nu le dai update. În esență, ele sunt acolo, dar degeaba. E ca și cum știi că puiul tău, pentru că vine din 2 familii de adulți obezi, are șanse bune să moștenească gene de obezitate, însa asta NU înseamnă că ele se vor manifesta câtă vreme aduci o cultura în nutriție în familie, învățați constant despre alimente și aveți grijă la ce consumați. EVIDENT că micuțul vostru NU va deveni obez în acest fel.

Copilul nu trebuie să îndeplinească visele părinților ci propriile vise

Însă, ideea că îți modelezi copilul înseamnă, în esență, că el ar fi un fel de modelino sau marionetă pe care o poți controla, manipula, a cărei formă o poti schimba, după bunul tău plac sau după dorințele și așteptările tale. Copilul tău are nevoie să știe că el e deja minunat și perfect așa cum e și că nu e nimic în neregulă cu el. Are nevoie să îl ajuți să descopere cine este el DEJA, care sunt superputerile lui și să îl ajuți să își crească aceste Superputeri, chiar dacă ele nu sunt din zona ta de expertiză. El nu are nevoie să fie modelat, adică schimbat, pentru că asta înseamnă să fie NEACCEPTAT, NEDORIT și FORȚAT psihic (manipulat) și fizic (agresat) să fie ceea ce el NU ESTE.

Copilul are nevoie să fie crescut așa cum e deja, adică dezvoltat, chiar dacă asta nu e confortabil pentru părinți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult