Nimic nu se compară cu bucuria din ochii unui copil care primeşte un cadou, indiferent de vârstă. Astăzi, oferta jucăriilor este imensă. De la păpuşi, la maşini, la trenuleţe, de la case, la instrumente muzicale, de la roboţi, la bucătării în miniatură, de la animale la jocuri de construcţii. Copiii României de astăzi au acces la un univers al jocurilor şi jucăriilor total diferit de cel al părinţilor şi bunicilor lor. De asta şi tentaţia adulţilor de a le dărui prea multe jucării cu explicaţia ”Dacă eu nu am avut, măcar el să aibă jucării!” Am stat de vorbă în exclusivitate cu psihologul Marius Zamfir, specialist care studiază şi fenomenul de autism virtual (ce poate apărea la copiii expuşi intensiv la mediul virtual de la vârste fragede) despre efectele negative ale jucăriilor electronice asupra copiilor sub 3 ani.
CSÎD: Trebuie să facem un cadou unui copil. Ce jucărie să alegem?
Psiholog Marius Zamfir: Atenţie ce jucării le cumpărăm copiilor noştri căci unele dintre ele le pot face mai mult rău decât bine. Este vorba despre jucăriile electronice bazate pe multe lumini, pe sunete puternice şi pe acţiuni repetitive, care pot acţiona ca un drog în dezvoltarea celor mici.
CSÎD: Ce se întâmplă de fapt? Teoretic şi jucăriile electronice sunt doar nişte jucării.
Psiholog Marius Zamfir: Stimulii vizuali şi agresivi pot fi nocivi pentru creier în primele luni de viaţă. Primii 3 ani sunt esenţiali pentru dezvoltarea creierului şi a reţelelor neuronale, aşadar, în această perioadă copiii trebuie încurajaţi să îşi dezvolte dinamismul mental, prin cunoaşterea şi atingerea elementelor din jur.
CSÎD: Ce se întâmplă dacă îi expunem prea mult la jucăriile electronice, televizor, smart-phone, tabletă, computer?
Psiholog Marius Zamfir: Expuşi prea mult la interacţiunea cu ecranele, spre exemplu, ei vor găsi ulterior plăcerea doar în aceste acţiuni repetitive, de a vizualiza telefonul/tableta, şi vor fi mai puţin dispuşi la mişcare şi interacţiune, condiţii esenţiale pentru dezvoltarea lor funcţională.
CSÎD: De ce fel de jucării au nevoie copiii în funcţie de vârste?
Psiholog Marius Zamfir: Dacă nu ştim ce jucării să luăm micilor membri ai familiei, iată câteva sugestii: bebeluşilor le putem lua obiecte menite a-i ajuta să aibă un somn liniştit sau o baie plăcută, iar copiilor între 1-3 ani le putem dărui jucării care să le dezvolte imaginaţia, creativitatea şi dexteritatea. (puzzle-uri, cărti de colorat, etc).
Cei mai mari de 3 ani pot primi cadouri care să îi îndemne să facă mişcare şi să îşi dezvolte limbajul şi veleităţile artistice.