Pierderea dinților de lapte este un proces normal la copii. Aceștia sunt mai fragili decât cei permanenți, deoarece smalțul lor nu este atât de dur. În schimb, dacă copilul se lovește sau își pierde un dinte permanent, acest lucru ar putea avea consecințe graave pe viitor. Totuși, există unele trucuri prin care copiii își pot salva dinții pe care îi credeau pierduți definitiv.
Traumatismele la nivelul feței sunt destul de frecvente la copii, la orice vârstă, astfel că în timpul jocului sau diverselor activități, aceștia își pot leza sau chiar pierde dinții. Acest lucru nu este o cauză pierdută, căci posibilitatea ca organismul să accepte dintele din nou, explică specialiștii.
„Dacă o bucată de dinte este ruptă sau zdrobită, medicul dentist va putea, în cele mai multe cazuri, să o repare. Cu toate acestea, atunci când un dinte este smuls, nervii și vasele de sânge deteriorate nu pot fi întotdeauna salvate, dar osul și țesuturile care acoperă rădăcina se pot reatașa, asta dacă sunt înlocuite în timp util și adecvat.”, a precizat medicul dentist pediatru Nyree Whitley.
Un pahar de lapte ar putea remedia imediat situația! Astfel, copilul tău pierde un dinte permanent, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-l pui într-o pungă și să-l păstrați. Important este să-l ridicați de coroană și nu de rădăcină. Dacă atingeți rădăcina dintelui, care este ascunsă în gingie, aceasta ar mai putea avea încă celule active care vor ajuta la reatașarea dintelui pierdut.
Apoi, dacă dintele căzut pe jos este murdar, este necesar să-l clătiți sub jet de apă rece timp de cel mult 10 secunde. Evitați frecarea dintelui sau folosirea săpunului.
La final, reatașați dintele în gingie.
„Reintroduceți cu grijă dintele în alveolele sale, punând rădăcina mai întâi”, a spus dr. Aulak.
Dacă intră ușor, pune-ți copilul să muște ușor de o cârpă curată sau de tifon pentru a ține dintele într-un singur loc, fără a-l mișca. Nu faceți acest lucru dacă dintele mai are murdărie pe el.
„Reinserția dintelui are cel mai mare succes dacă se face în decurs de o oră de la accident”, a mai completat specialistul.
Vezi această postare pe Instagram
Dacă nu puteți pune dintele înapoi în gaura din gingie cu ușurință, trebuie să vă gândiți la conservarea dintelui până când puteți ajunge la un cabinet stomatologic. Iată care sunt metodele prin care puteți face asta!
Conform specialiștilor, puteți introduce dintele în lapte și ser fiziologic.
De asemenea, dintele îl puteți păstra și în salivă. Puneți-l pe micuț să scuipe într-un recipient și băgați dintele acolo.
În plus, puteți pune copilul să-l țină în obraz pentru o perioadă scurtă de timp, dar evitați să o faceți dacă copilul este mic, deoarece ar putea să-l înghită.
Evitați să depozitați dintele în apă, pentru că aceasta dăunează celulelor încă active din rădăcină.
Atenție, însă! Nu încercați să introduceți înapoi în gingie dinții de lapte ai copilului, deoarece veți face mai mult rău: „Dacă copilul tău elimină un dinte de lapte, nu ar trebui să încerci să-l reintroduci, deoarece poți provoca deteriorarea dintelui adult care crește dedesubt.”
Există și cazuri în care nici medicii stomatologi nu mai pot încorpora dintele avariat înapoi în gingie.
„Dacă dintele s-a rupt, atunci nu mai poate fi reintrodus, dar este posibil să se lipească dintele înapoi împreună cu o lucrare dentară”, a spus dr. Semhi.
Sursa: The Sun