Revoluţia concediului de paternitate

Concediul de paternitate este o optiune luata in calcul de tot mai multi domni, inclusiv in Romania noastra. Aventura taticilor a inceput in 2006. De la zero barbati in concediu de crestere a copilului, pana in 2005, deodata 37 de mii au vrut sa joace rol de mame.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Revoluţia concediului de paternitate
Revolutia concediului de paternitate

“Şi după ce facem copilul, tu o să stai acasă doi ani, cam aşa trebuie, deci gândeşte-te bine”, zise el şi mai luă o gură de sandviş. “Dar de ce nu ai sta şi tu”, spun eu, temându-mă că se va îneca. N-a făcut-o, dar era cât pe ce. “Cine a mai auzit de bărbat care să îşi lase serviciul pentru baveţică”, pufneşte.

Pai, cândva dragul meu, în ultima vreme a auzit din ce în ce mai multă lume. Concediul de paternitate este o opţiune luată în calcul de tot mai mulţi domni, inclusiv în România noastră.
Aventura taticilor a început în 2006. De la zero bărbaţi în concediu de creştere a copilului, până în 2005, deodată 37 de mii au vrut să joace rol de mame. Alţii le-au luat locul în 2009, când, în ianuarie, a intrat în vigoare legea care le dădea 85% din leafa încasată, cât vedeau de ăla mic. 

Autorităţile n-au văzut atunci cu ochi buni înrolarea taţilor pe post de mămici. Asta pentru că bărbaţii au salariile mai mari decât femeile, iar bugetul trebuia mărit. De altfel, aceasta a fost şi socoteala cuplurilor: stai tu acasă, câştigi mai bine. Apoi a venit criza. Şi brusc, mulţi bărbaţi au acceptat concediul paternal ca pe o soluţie pe vreme de recesiune. Un fel de garanţie că şefii nu îi vor lăsa someri. La începutul anului, numărul lor depăşea 32 de mii.

Greaua meserie de tată

De ce însă, în loc să-l ia pe bebeluş, domnii îl iau pe NU în braţe? Omul cu care ne-am început subiectul spunea mereu că bărbatul a fost menit să muncească, să întreţină casa, să meargă la “vânătoare”. Dacă îl priponeşti, îi iei tot rostul. Aţi fi uimiţi să aflaţi cât de mulţi gândesc exact aşa. Nu sunt de uitat nici teama de a fi luat în derâdere de colectivul care l-a ştiut pe domn pe culmile proiectelor, nici spaima că poate făcând asta pare slab şi pierde automat orice şansă de promovare. Însă, vorba reclamei, bucuria de a sta în parc cu copilul tău care al cărui prim cuvânt a fost tata – nepreţuită.

Capra – familia, varza – serviciul

Taţii din Statele Unite chiar au ieşit în stradă de curând supăraţi că nu sunt suficient sprijiniţi în eforturile lor de a împaca şi capra şi varza. La birou li se cere totul. Acasă simt că pierd totul. În Marea Britanie, un studiu făcut la final de 2009 spunea că 2 din 5 bărbaţi se tem să ceară un program mai lejer când li se naşte copilul sau chiar să îşi ia cele două săptămâni legale de concediu paternal, după naştere. Încercând să găsească o balanţă între muncă şi viaţa personală, mulţi cad în depresii grave. 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult