Semne că ai fost crescut de părinți imaturi și indisponibili emoțional

  • Publicat:
Semne că ai fost crescut de părinți imaturi și indisponibili emoțional
Sursa foto: shutterstock

A crește cu niște părinți imaturi, indisponibili emoțional sau total indiferenți la nevoile tale primare precum afecțiune, iubire, grijă și empatie poate duce, din păcate, la o viață de adult presărată cu relații toxice, goluri emoționale majore, atașamente defectuoase, stimă de sine scăzută sau chiar autosabotaj. 

Conform specialiștilor în psihoterapie, părinții indisponibili emoțional pentru copiii lor sunt adesea firi imature și afectate psihologic la rândul lor. Iar unii dintre ei chiar merită empatie pentru că sunt niște „copii” la rândul lor, deveniți adulți fără conștientizare. De cele mai multe ori, aceștia dezvoltă tulburări precum borderline, egoism, narcisism, tulburări ce îi pot conduce în a-și crește copiii în mod defectuos sau chiar în a-i împinge să „crească forțat”, să devină prematur independenți emoțional. 

Cum știi că ai fost crescut de părinți imaturi și indisponibili emoțional?

Pe lângă adăpost și hrană, copiii au nevoie și de sprijin emoțional, de grijă, de educație. Din păcate pentru mulți copii, nu toți părinții pot oferi această susținere. Iată care sunt principalele semnale cu ajutorul cărora poți conștientiza că ai fost crescut de părinți imaturi!

Nu își pot gestiona emoțiile

Părinții instabili emoțional și complet imaturi nu au un bun control asupra sentimentelor și își pierd adesea cumpătul cu ușurință. De cele mai multe ori, aceștia pun la zid pe toată lumea, fără a ține cont că rănesc.

Nu își cunosc propriul copil

Părinții imaturi resping emoțiile copilului, nu își dau seama când acesta este supărat, trist, copleșit, nu sunt conștienți de ceea ce copilul simte. 

Nu îi împărtășesc copilului ceea ce simt

De regulă, părinții imaturi evita să spună ceea ce îi supără, îmbrățișând astfel tăcerea sau comportamentul ușor defensiv care poate chiar duce la pedepsirea copilului care nu înțelege ce se petrece cu părinții săi.

Au un comportament schimbător

Părinții indiferenți la nevoile copiilor lor pot manifesta sentimente intense precum furia, tristețea sau durerea în momente imprevizibile. Mai mult, ei sunt capabili să își schimbe rapid starea de spirit, inducând astfel total în eroare copiii.

Nu sunt responsabili

Un ultim semn al imaturității emoționale al părinților poate fi faptul că se comportă la rândul lor pueril, adolescentin. Rareori, își asumă responsabilități și nu știu să își ceară scuze când greșesc sau îi rănesc pe ceilalți. Îndeosebi pe copiii lor.

Concluzie

Un părinte imatur emoțional își poate transforma copilul într-un adult cu reale probleme și profunde nesiguranțe legate de propria persoană. Deficitul de iubire, atenție sau grijă din familie poate duce în timp la o viață de adult plină de frustrări, resentimente și lipsuri emoționale. Mai mult, toate acestea pot determina numeroase afecțiuni și situații grave precum depresia, anxietatea, abuzul de substanțe sau chiar tulburările psihice mai grave!

Surse: medium.com, mamamia.com, brightsideme.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult