Sentimente în sarcină: ce emoţii experimentează gravida?

Cum pe parcursul celor nouă luni nu există „pauze”, apar o multitudine de stări emoţionale, emoţii întâlnite de altfel la toţi oamenii. Pe durata sarcinii însă, aceste trăiri pot fi mai vii, pot dura mai mult sau mai puţin decât în afara sarcinii, de multe ori apar fără vreo legătură evidentă cu faptele obiective, iar emoţiile „opuse” pot coexista într-o contradicţie aparentă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sentimente în sarcină: ce emoţii experimentează gravida?

Autor: Dr. Ungureanu Corneliu, psihiatru, psihoterapeut

Pentru o femeie gravidă, schimbările sunt rapide şi în număr mare.

La unele dintre acestea se aşteaptă, altele o surprind.

Cum  pe parcursul celor nouă luni nu există „pauze”, apar o multitudine de stări emoţionale, emoţii întâlnite de altfel la toţi oamenii.

Pe durata  sarcinii însă,  aceste trăiri pot fi mai vii, pot dura mai mult sau mai puţin decât în afara sarcinii, de multe ori apar fără vreo legătură evidentă cu faptele obiective, iar emoţiile „opuse” pot coexista într-o contradicţie aparentă.

Aceste emoţii trebuie acceptate de către viitorii părinţi, iar gravida are cea mai mare nevoie de susţinere. În felul acesta se obţine  un bun efect terapeutic pe moment, dar acest exerciţiu (şi implicit însuşirea acestei abilităţi) este de importanţă vitală pentru a învăţa cum să  gestionăm emoţiile nou-născutului.

Anxietatea

Apare inevitabil, întrucât atât prezentul cât şi viitorul pot aduce motive de îngrijorare, pericole observate sau nevăzute. În condiţii normale, anxietatea are un efect mobilizator, de căutare a unor soluţii realiste.

În anumite cazuri poate avea un rol inhibitor şi astfel problemele nesoluţionate riscă să se adune. Poate apărea senzaţia de copleşire, iar pe termen lung creşte riscul de depresie.

Vinovăţia

Sunt frecvente momentele în care poţi considera că nu ai făcut destul, că nu ai acţionat la timp sau că ai greşit.  Orice faci sau nu faci poate fi pus în legătură cu sarcina, aşa că motivele pentru care te poţi simţi vinovată sunt nenumărate: alimentaţie, odihnă, performanţă profesională, activităţi casnice etc.

În mod obişnuit, femeile însărcinate se gândesc şi la ceea ce reuşesc să facă, la faptul că nu pot face totul perfect şi aşa ajung să-şi calibreze aşteptările de la propria persoană, încât să aibă o stare de bine.

Tristeţea

Tristeţea intermitentă ajută foarte mult  în procesul de adaptare la nou. Acesta presupune şi anumite renunţări, care uneori pot fi privite că pierderi sau chiar sacrificii. Se renunţă nu doar la alcool, ţigări, anumite mâncăruri, ci şi la vechiul stil de viaţă, confort, unele relaţii sociale.

Practic, o multitudine de activităţi se răresc sau se întrerup pentru o anumită perioadă, iar lipsa acestora poate fi dificilă, chiar dureroasă.

Sensibilitatea crescută

Se poate ajunge foarte uşor la lacrimi sau plâns când sunt văzuţi copii mici, alte femei însărcinate, filme sau emisiuni TV în legătură cu perioada sarcinii, sunt auzite poveşti despre gravide sau naşteri. Capacitatea de reglare a propriilor emoţii în noul context se învaţă şi cu aceste ocazii.

Calmul

Apar momente de linişte interioară care pot surprinde atât femeia însărcinată cât şi anturajul. Multe din lucrurile pentru care există o preocupare importantă, şi de aceea consumau multă energie şi timp, pot căpăta noi semnificaţii sau chiar apare o lipsă totală de interes pentru acestea.

Priorităţile sunt altele şi gravida nu mai are nici timp nici chef să-şi bată capul cu tot felul de lucruri acum „mărunte”. Are loc de fapt detaşarea de unele probleme mai vechi şi captarea interesului de către aspecte mai noi ale existenţei.
 

Furia

Nu orice clipă din cele nouă luni este un prilej de bucurie. Nici pe departe. Furia poate avea legătură cu simptome ca greaţa matinală, insomnia, oboseala sau cu modul în care gravida este afectată în viaţa de zi cu zi. Deci este inevitabil să apară şi astfel de momente.

Furia persistentă îndreptată împotriva fătului/sarcinii trebuie luată în considerare pentru o eventuală patologie psihiatrică.

Pierderea controlului

Apare mai des şi persistă mai mult timp în situaţiile în care se încearcă menţinerea volumului anterior de activitate, la care bineînţeles se adaugă şi problematica sarcinii. Este o încercare admirabilă dar fără şanse de reuşită. De aceea, periodic, întregul regim de viaţă este analizat şi modificat, conform proverbului „intinde-te cât ţi-e plapuma”.

Plictiseala

Zilele ajung uneori să pară lungi, monotone şi pline de restricţii. Timpul nu trece prea uşor, însă poate fi petrecut şi în moduri plăcute. Plictiseala este favorizată de izolare, de aceea prea multe ore petrecute în singurătate nu sunt tocmai recomandate.

Nesiguranţa

Senzaţia de siguranţă este de fapt o iluzie, de care însă avem mare nevoie pentru a ne păstra echilibrul. Apar multe semne de de întrebare în legătură cu propria identitate, cu rolul familial sau cel social, revenirea la locul de muncă, începerea sau întreruperea diverselor proiecte, relaţiile cu cercul de prieteni.

Răspunsurile pe care gravida sau anturajul le găsesc nu sunt mereu suficiente şi o parte din ele vor veni abia după naştere.

Încrederea crescută în propriile forţe

Faptul că faci faţă cu succes dificultăţilor va duce din când în când la momente de euforie, în care te poţi supraevalua. Mai mult, te poţi gândi inclusiv la faptul că eşti „invincibilă”. Aceste perioade sunt adevărate guri de oxigen pentru gravidă şi pentru cei apropiaţi. 

De altfel şi în sarcină şi în afara acesteia apar stări de foarte bine inexplicabile. Câtă vreme nu se prelungesc în aşa fel încât ajungem să gândim nerealist, minimalizând importanţa anumitor evenimente, nu este niciun motiv de ingrjorare.

Urmărește CSID.ro pe Google News