Sinuzita în timpul sarcinii – cum o abordăm? Explică dr. Silviu Iştoc

Chiar dacă înainte de a fi însărcinată, o femeie a avut sinuzită de multe ori, tratamentul medicamentos consacrat nu va mai fi administrat în perioada sarcinii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sinuzita în timpul sarcinii - cum o abordăm? Explică dr. Silviu Iştoc
Sinuzita în timpul sarcinii - cum o abordăm? Explică dr. Silviu Iştoc, foto arhiva

În timpul sarcinii multe femei devin vulnerabile în faţa unor boli infecţioase din cauza sistemului imunitar slăbit. Sinuzita este o afecţiune destul de comună în sezonul rece . Din păcate, inflamaţia sinusurilor nu ocoleşte nici gravidele. Dr. Silviu Iştoc, şef de secţie obstetrică-ginecologie vorbeşte despre sinuzita dezvoltată în timpul sarcinii.

Sinuzita se poate dezvolta în orice moment al sarcinii, din primul, al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Aceasta este o infecţie care induce o inflamaţie în mucoasa sinusurilor. Sinusurile sunt „buzunare” pline de aer, situate în jurul nasului. O infecţie a sinusurilor poate provoca diferite simptome, inclusiv: drenarea mucusului, nas înfundat, durere şi presiune în jurul feţei, durere de gât, durere de cap.

Sinuzita la gravide  – cauze

„Simptomele unei infecţii ale sinusurilor pot imita alte afecţiuni precum alergiile sau răcelile comune. O infecţie acută poate dura până la patru săptămâni, în timp ce infecţiile cronice pot dura mai mult de 12 săptămâni. Sinuzita în timpul sarcinii poate fi declanşată de o infecţie virală, bacteriană sau fungică. În unele cazuri, sinuzita apare în urma unei complicaţii a răcelii comune. De asemenea, există un risc mai mare pentru dezvoltarea infecţiei sinusurilor dacă persoana prezintă alergii. În ambele cazuri, mucusul poate bloca cavităţile sinusului şi duce la umflare şi inflamaţie” afirmă dr. Silviu Iştoc.
 

Sinuzita – afectează dezvoltarea sarcinii?

Din fericire, sinuzita nu afectează sarcina dacă este tratată în mod corespunzător. Astfel, este necesar să te adresezi imediat medicului tău dacă ai detectat vreun simptom descris mai sus întrucât, fiind vorba despre o infecţie, aceasta se poate răspândi.

Cum se tratează sinuzita la gravide

Una dintre marile provocări în timpul sarcinii pentru femeile din România, popor recunoscut internaţional pentru automedicaţie, este să nu ia medicamente după ureche. Anumite medicamente ce pot părea banale ar putea fi dăunătoare, în funcţie de stadiul sarcinii. De exemplu, aspirina poate cauza probleme cu coagularea sângelui şi poate afecta inima sau plămânii fătului în etapele finale ale sarcinii.
În unele cazuri, medicul poate prescrie corticosteroizi pentru ameliorarea congestiei nazale, dar numai după primul trimestru. Cel mai bine este să eviţi următoarele medicamente în timpul sarcinii, deşi în anumite circumstanţe acestea pot fi prescrie în doze mici, în special pentru persoanele cu alergii: decongestionante orale, ibuprofen, expectorante.
Este foarte important să respecţi indicaţiile medicului pentru a trece peste aceste „obstacole” fără a pune sarcina în pericol.

Urmărește CSID.ro pe Google News