Siropul de tuse este adesea prima opțiune a părinților ai căror copii sunt răciți, tușesc, însă specialiștii avertizează că acesta nu trebuie administrat sub vârsta de 2 ani și în niciun caz fără recomandarea medicului, deoarece pot apărea reacții adverse severe, mai ales dacă nu se respectă dozajul.
Tusea este un simptom adesea întâlnit în cazul răcelilor, dar poate ascunde şi alte afecţiuni, unele mai uşoare, altele, din contră, severe, inclusiv infecția cu noul coronavirus. Dacă tusea persistă pe termen lung, trebuie să vă adresaţi medicului, care va recomanda analize amănunţite.
Dacă tusea este doar deranjantă şi vă gândiţi să apelaţi la siropul de tuse, iată care sunt recomandările specialiştilor!
Există numeroase produse care sunt recomandate pentru tratamentul tusei, dar cât de eficiente sunt oare acestea? Nu cumva au acelaşi efect precum homeopatia?
Întrebările sunt legitime, mai ales dacă ascultăm opinia medicului Norman Edelman, cercetător la American Lung Association.
Nu au existat niciodată dovezi concludente că expectorantele şi produsele pentru supresia tusei ar avea vreun merit, dar oamenii caută disperaţi un remediu şi sunt foarte convinşi că astfel de produse vor avea efect, astfel încât le vor cumpăra indiferent de acest aspect, spune dr. Edelman.
Este important de subliniat faptul că cercetările realizate în ultimele decade pe acest subiect nu au scos la iveală că aceste produse nu funcţionează, dar nici că au vreun efect benefic.
Din cauza lipsei de dovezi în sprijinul eficienţei siropurilor de tuse şi a riscului, scăzut ce-i drept, de posibile reacţii adverse (convulsii, palpitații), FDA a recomandat ca părinţii să nu le administreze copiilor foarte mici, sub 2 ani, astfel de produse.
Academia Americană de Pediatrie recomandă ca acestea să nu fie administrate copiilor sub 6 ani.
Cu toate acestea, părinţii încă apelează la siropul de tuse atunci când cel mic are acest simptom. Într-un sondaj recent a ieşit la iveală că peste 60% din părinţi le dau copiilor sub 2 ani siropuri sau medicamente de tuse.
De ce fac asta?
Când copilul e bolnav, ai face orice să îi fie mai bine. Siropul de tuse îţi oferă o senzaţie că faci ceva bine, că deţii controlul. Însă, de cele mai multe ori, tusea dispare de la sine în câteva zile, cu sau fără ajutorul acestor produse. Dar părinţii pun pe seama siropului acest lucru şi continuă să îl cumpere. De fapt, ingredientele din acest sirop nu au niciun efect, explică medicul.
În schimb, pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă la copii sunt indicate spray-urile nazale saline, consumul de lichide (o bună hidratare subţiază secreţiile, uşurează tusea şi curăţarea nasului) sau antitermicele, dar numai la recomandarea medicului!
În cazul copiilor mai mari de 1 an se recomandă mierea de albine, care înmoaie secreţiile şi ameliorează tusea. Studii recente au arătat că mierea este mai eficientă decât siropurile de tuse din farmacii în ceea ce priveşte reducerea frecvenţei şi severităţii tusei pe durata nopţii.
Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, siropul de tuse are doar efect placebo. Iată ce spune medicul despre acest remediu contra tusei:
Despre valoarea terapeutică a siropurilor de tuse. Multe studii placebo-controlate privind eficiența diverselor medicamente de tuse administrate la copil au dovedit categoric un efect mediocru. Şi care ține mai mult de percepția părintelui decât de boala copilului. Adică acei părinți care au fost extrem de speriați de tusea copilului şi care au dorit mai aprig o rețetă de sirop de tuse sunt exact acei părinți care au raportat cea mai mare îmbunătățire a bolii copilului la vizita de control.
Indiferent ce au primit copiii la vizita inițială: placebo, antihistaminice sau antitusive.
Cifra zilei: 85%. Aceasta este rata de copii care se ameliorează cu siropuri de tuse placebo în cursul unei răceli obişnuite.
Cum spunea prietenul meu profesorul Sorin Man – dacă e dulce se ameliorează tusea, orice ar conține, în rest, acel sirop – de la antitusive până la nimic. De ce? Pentru că dulcele eliberează o serie de endorfine în creier, în vecinătatea centrului tusei.
Morala: tusea din bolile respiratorii banale (răceli în nas şi gât) trece singură. Şi cu, şi fără tratament! În 2-3 săptămâni, nu în câteva zile!
Dar atenție – tusea persistentă sau care se agravează poate semnala mai mult decât o banală răceală, cum ar fi astmul, bronșita sau pneumonia!
Dacă în cazul copiilor am stabilit că nu sunt recomandate siropurile până la vârsta de 6 ani, în cazul adulţilor situaţia e un pic diferită. Medicii spun că e în regulă să le luăm dacă ne confruntăm cu tuse, dar să cerem opinia atunci când suferim şi de alte afecţiuni, precum boli de inimă sau hipertensiune.
Tusea care durează mai mult de 7 zile şi care este însoţită şi de alte simptome (febră, oboseală, ameţeli etc.) trebuie investigată la medic, pentru că poate ascunde alte probleme de sănătate, mult mai grave.
În plus, anumite plante din siropuri interferează cu acţiunea altor medicamente pe care le iei, aşa că este indicat să ceri opinia medicului înainte de administrare.
În locul unui sirop de tuse, puteţi apela foarte bine la ceaiuri îndulcite cu miere, sugerează dr. Edelman.
Dar nu le daţi miere copiilor mai mici de un an, pentru că poate apărea o intoxicaţie alimentară foarte periculoasă, botulismul.
Foarte multe persoane dau pe gât sticle întregi cu sirop de tuse, în speranţa că tusea va trece mai repede.
Acest supradozaj nu are cum să fie benefic pentru organism. Siropul de tuse trebuie administrat conform indicaţiilor specificate pe etichetă, adaugă medicul.
În concluzie, siropul de tuse nu este nici rău, dar nici bun de ceva. Cel mai probabil, efectul lor este unul placebo, despre care puteţi citi mai multe aici.
Şi reţineţi un lucru foarte important: tusea în general este un lucru bun, ajută la eliminarea mucusului şi a altor substanţe din organism, aşa că nu vă grăbiţi să programaţi o consultaţie la pediadru imediat ce copilul are acest simptom, pentru că este perfect normal.