Situația alarmantă a cazurilor de pneumonie la copii, în România. Măsurile de precauție recomandate de medici

  • Publicat:
Situația alarmantă a cazurilor de pneumonie la copii, în România. Măsurile de precauție recomandate de medici

Îngrijorarea legată de creșterea numărului de cazuri de pneumonie, în special la copii, este pe deplin justificată. Această situație poate fi multifactorială, influențată de factori precum:

  • Sezonul rece: Perioada rece a anului favorizează răspândirea virusurilor respiratorii.
  • Calitatea aerului: Poluarea poate afecta sistemul respirator și îl face mai vulnerabil la infecții.
  • Imunitatea scăzută: Copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice sunt mai predispuși la pneumonie.
  • Noi variante de virusuri: Apariția unor noi tulpini virale poate face ca sistemul imunitar să fie mai puțin eficient.

Pe holurile de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală e plin de pacienţi, toţi cu simptome de gripă: „Înafara sezonului de gripă probabil că aveam în jur de 100, o sută şi ceva de prezentări în 24 de ore. Deja acum suntem către un număr care se dublează. Şi ne aşteptăm ca în decembrie ianuarie să avem poate 300 de cazuri. Timpul de aşteptare în camera de gardă uneori poate să fie de câteva ore, pentru că sunt multe cazuri, avem tot ce înseamnă boli infecţioase”, spune Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balş.

Virusul influenza, cel care cauzează gripa, una dintre cele mai uşor transmisibile boli respiratorii, poate da simptome agresive încâ din primele zile de infectare. Se recunoaşte uşor după durerile musculare, febra ridicată şi durerea de cap.

Copiii sunt printre cei mai expuşi la gripă

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut atât de mult de la începutul anului şcolar încât, numai aici, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Gomoiu din Capitală, timpul de aşteptare până la preluarea cazurilor poate depăşi 3 ore. Medicii cred însă că în acelaşi ritm, în următoarele săptămâni durata de aşteptare s-ar putea dubla.

„Simptomele tusei convulsive, aşa cum îi spune şi numele, tusea este principalul simptom. Copiii tuşesc, ajung, fac apnee, şi ajung de obicei într-o cameră de gardă pentru că părinţii se sperie. În primul rând să-i vaccineze, asta este principalul. Apoi la primele semne să meargă către medicul de familie pentru a fi evaluaţi”, a declarat Diana Zaharia medic UPU, Spitalul Gomoiu.

„Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis Durata bolii spre deosebire de o răceală obişnuită care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, a mai declarat şi Mihai Craiu medic primar boli infecţioase, IOMC.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult