Un student la Medicină a mâncat 700 de ouă într-o lună și apoi și-a verificat nivelul de colesterol

Ouăle au fost demonizate timp de decenii din cauza conținutului ridicat de colesterol din gălbenușuri, acea substanță grasă care se acumulează și deteriorează vasele de sânge ce alimentează inima.
  • Publicat:
Un student la Medicină a mâncat 700 de ouă într-o lună și apoi și-a verificat nivelul de colesterol

Totuși, cercetările recente au arătat că acest lucru are un impact direct redus asupra cantității de colesterol care se acumulează în organism.

Experimentul care presupune consumul a 720 de ouă într-o lună

Pentru a descoperi dacă ouăle sunt într-adevăr dăunătoare sau nu, un bărbat a mâncat 720 de ouă într-o lună pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de colesterol. Nick Norwitz, student doctorand la Universitatea Harvard, a descoperit că, contrar credințelor multor experți, nivelul său de colesterol a scăzut.

LDL este considerat „colesterol rău” deoarece se poate acumula sub formă de placă în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Celălalt tip de colesterol, numit lipoproteină de înaltă densitate (HDL) sau „colesterol bun”, are efectul opus, ajutând la eliminarea excesului de colesterol din fluxul sangvin și transportându-l către ficat.

Experții avertizează că niveluri ridicate de LDL pot crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni.

Dr. Norwitz are un doctorat în metabolismul creierului uman de la Universitatea Oxford și își finalizează doctoratul în medicină la Universitatea Harvard.

În ce a constat experimentul

În timpul experimentului, care a fost vizionat de peste 160.000 de ori pe YouTube, Dr. Norwitz a spus că a consumat ouăle alături de dieta sa ketogenică obișnuită, care includea carne, pește, ulei de măsline, nuci, ciocolată neagră, brânză și iaurt. După experimentul de o lună, în care a mâncat echivalentul a 24 de ouă pe zi, nivelurile sale de lipoproteină cu densitate joasă (LDL), sau „colesterol rău”, au scăzut cu 18%.

O dietă ketogenică este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, care urmărește să schimbe sursa principală de energie a organismului de la zahăr la grăsimi. El a consumat ouăle în diverse forme: amestecate, prăjite, umplute, fierte tari și sub formă de omlete.

În ciuda numărului mare de ouă consumate, Dr. Norwitz a declarat că încă nu s-a săturat de ele și chiar a mâncat alte 12 ouă după ce a discutat cu DailyMail.com.

El a urmat această dietă împreună cu rutina sa de fitness, care includea aproximativ o oră de exerciții de calistenie pe săptămână. Calistenia este un tip de exercițiu care utilizează antrenamentul de rezistență pentru a dezvolta forța și include flotări, tracțiuni, genuflexiuni, fandări și planșe.

Ce a declarat autorul experimentului

Dr. Norwitz a spus: „Am prepsupus că mâncând 720 de ouă într-o lună, ceea ce înseamnă 133.200 mg de colesterol, nu îmi va crește nivelul de colesterol. Mai exact, nu îmi va crește colesterolul LDL. Și, într-adevăr, nu a crescut, nici măcar puțin.”

El a adăugat: „Deși aportul meu alimentar de colesterol a crescut de mai bine de cinci ori, colesterolul meu LDL a scăzut de fapt.”

Pentru a reuși să consume 24 de ouă pe zi în timpul experimentului, echivalentul a aproximativ un ou pe oră, dacă nu și-ar fi lăsat timp pentru somn, el a adunat peste 40 de cutii de carton de ouă, pe care le-a arătat online.

Ouăle conțin aproximativ 186 de miligrame de colesterol fiecare. Alte alimente bogate în colesterol includ carnea roșie și fructele de mare.

Încercând să explice de ce ouăle nu ridică nivelul de colesterol, unii oameni de știință explică: în intestin, colesterolul se leagă de receptorii de pe celulele intestinale, ceea ce declanșează eliberarea unui hormon numit cholesin. Acesta călătorește prin sânge la ficat, unde se leagă de un receptor numit GPR146, semnalând ficatului să producă mai puțin LDL, contribuind astfel la menținerea nivelurilor de colesterol din corp.

După primele două săptămâni ale experimentului său, Dr. Norwitz a decis să înceapă să consume 60 de grame de carbohidrați pe zi. Pentru aceasta, s-a concentrat pe fructe precum bananele, afinele și cireșele congelate, pe care le-a mâncat cu unt de macadamia.

Pentru a atinge obiectivul de 60 de grame, trebuia să consume echivalentul a două banane pe zi sau 600 de grame de afine.

El a explicat cum consumul mai mare de carbohidrați poate ajuta la reducerea suplimentară a nivelului de colesterol din corp. La persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați, nivelurile de LDL tind să crească, deoarece organismul începe să ardă grăsimi pentru energie, în loc de carbohidrați. Dar, când cineva consumă mai mulți carbohidrați, se întâmplă invers — nivelurile de LDL scad, deoarece organismul primește mai multă energie din carbohidrați.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”