Printre responsabilităţile copiilor tăi, cea mai clară şi mai puţin flexibilă poartă numele de “temele pentru acasă”. Tu ai avut de făcut ani la rând teme, bunicii tăi au trăit cu grija temelor- practic legătura dintre şcoală şi teme este la fel de înrădăcinată în tradiţia educaţională a tuturor ţărilor ca şi adevărul general valabil “apa fierbe la 100 de grade”.
Nu te grăbi să-ţi constrângi copilul pentru a-şi finaliza temele, stând lipit de un scaun ore în şir, ar putea fi o pierdere de timp: un studiu recent a ajuns la concluzia că, exceptând ultimii doi ani din liceu, temele oferă puţine beneficii pentru elevi, poate chiar împiedică procesul de învăţare.
Aşadar, nu sunt chiar atât de importante pentru viitorul copiilor noştri?
Studiul (în care au fost implicaţi 10.000 de copii) le-a oferit cercetătorilor australieni o perspectivă inedită asupra modului de a învăţa. Copii ar putea petrece timpul – până acum dedicat în exclusivitate temelor – făcând altceva mult mai benefic. Au mers atât de departe încât au declarat că numai elevii de liceu ar trebui să aibă o astfel de răspundere.
Copii au nevoie de timp pentru a dobândi abilitatea de a se auto-motiva, de a nu mai învăţa din obligaţia, iar temele înseamnă, de cele mai multe ori, asistare şi impunere din partea părinţilor.
Vă mai amintiţi serile în care mama îşi lua un scaun şi se aşeza lângă tine presându-te: “concentrează-te!”, “nu mai greşi!”, “grăbeşte-te!”, câteodată o palmă, o foaie cu bastonaşe ruptă şi aruncată la gunoi. De abia în perioada gimnaziului, apoi la liceu, elevii devin independenţi şi îşi asumă (în funcţie de priorităţi) petrecerea timpului făcând teme care să le fie şi de un folos precis.
Au dreptate oamenii de ştiinţă din Australia? Sunt temele o pieredere de timp? Oare copilul tău câştigă pe termen lung mai multă educaţie folosindu-şi timpul de după şcoală citind de plăcere, jucându-se amuzat cu alţi copii, ascultând muzică, vizitând locuri speciale? Depinde, într-un final, numai de ce crezi că i se potriveşte cel mai bine copilului tău.
Sursa: thestir.com
Citeşte şi: Homeschooling- o opţiune educativă mai bună?