Teste medicale obligatorii în sarcină, pe categorii de vârste

Înainte de a rămâne însărcinată, o femeie, indiferent de vârsta ei, trebuie să meargă la un medic generalist şi la unul ginecolog pentru o serie de analize şi investigaţii de bază.
Teste medicale obligatorii în sarcină, pe categorii de vârste

Înainte de a rămâne însărcinată, o femeie, indiferent de vârsta ei, trebuie să meargă la un medic generalist şi la unul ginecolog pentru o serie de analize şi investigaţii de bază.

Am stat de vorbă cu dr. ginecolog Ruxandra Dumitrescu despre vârsta proaspetelor mame din România, analizele medicale obligatorii, riscurile şi complicaţiile care pot apărea în urma gravidităţii. În plus, am primit informaţii preţioase şi despre vârsta psihologică perfectă pentru a deveni părinţi.
Evident, nu doar femeile trebuie să-şi facă griji cu privire la momentul în care hotărăsc să devină mame, ci şi viitorii tătici.

CSÎD: Constatări recente ale cercetătorilor americani, arată că, în realitate, nu este chiar atât de riscant pentru sănătatea copilului şi a mamei, să dai naştere pentru prima oară după 35 de ani. Manualele de medicină ce vârstă recomandă pentru prima naştere?

Dr. Ruxandra Dumitrescu: Literatura medicală specializată recomandă prima naştere la vârsta de 20-25 ani. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât sarcina decurge mai uşor, iar naşterea decurge mai bine.

CSÎD: Ce se întâmplă în 2013 în maternităţi din punct de vedere al vârstei proaspetelor mămici?

Dr.R.D.: În maternităţile din România, a crescut semnificativ numărul naşterilor la femeile de peste 35 ani, din cauza vieţii sociale care stimulează femeia să dorească afirmare profesională şi întârzie momentul concepţiei. De asemenea, naşterile la vârsta copilăriei 12-15 ani sunt mult mai frecvente decât în perioada anilor 1990- 2000. Cauza ar fi lipsa educaţiei sexuale cu privire la contracepţie.

CSÎD: Care este intervalul de vârstă biologică pentru procreere?

Dr.R.D.: Pentru femei, intervalul biologic pentru procreere este 12-48 ani, în mod teoretic. Dar pot apare sarcini şi în perioadele de scădere a ovulaţiilor lunare, adică înainte de prima menstruaţie sau după 50 ani, în mod accidental.

CSÎD: Ce trebuie să ştie si cum trebuie să se pregătească pentru a deveni mamă o tânără de 20 de ani? 

Dr.R.D.: Pentru a deveni mamă, pregătirea unei tinere de 20 de ani constă în analize uzuale şi specifice, care să aprecieze starea de sănătate şi să depisteze anumite boli care pot afecta fătul. De asemenea, femeia trebuie să stopeze fumatul şi consumul de droguri (dacă este cazul), să respecte alimentaţia echilibrată şi să se menţină cu greutatea ideală, să facă sport şi să evite stresul.

CSÎD: Ce trebuie să ştie şi cum trebuie să se pregătească pentru a deveni mamă o femeie de 35 de ani?

Dr.R.D.: Pregătirea unei femei de 35 ani pentru a deveni mamă este similară cu aceea a fetei de 20, dar, suplimentar, este bine ca ea să facă teste de fertilitate, pentru a nu pierde timpul aşteptând sarcina, astfel întârziind tratamentele specifice. Este dovedit că numărul ovulaţiilor scade semnificativ după 35 ani, astfel şansa de concepţie se reduce la această vârstă.

CSÎD: Ce teste sunt obligatorii în sarcină, indiferent de vârstă?

Dr.R.D.: Teste obligatorii sunt analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC şi antigen HBs în fiecare din cele 3 trimestre de sarcină), examen bacteriologic al secreţiei vaginale, urocultură. Suplimentar, se recomandă dozarea anticorpilor Ig M şi IgG pentru infecţiile cu efect malformativ asupra fătului (TORCH).

CSÎD: Ce teste sunt obligatorii în sarcină după 30 de ani?

Dr.R.D.: După vârsta de 30 ani, femeia va efectua suplimentar bitest (evaluarea riscului de sindroame genetice) în săptămâna 11-13 de sarcină. Femeile de peste 37 ani au recomandare de amniocenteză, pentru a certifica 100% starea de bine a fătului şi absenţa sindromului Down. Amniocenteza este o metodă de diagnostic cu cea mai mare precizie în diagnostic.

CSÎD:  Ce dietă recomandaţi în timpul gravidităţii după 35 de ani?

Dr.R.D.: Dieta recomandată unei gravide de 20 ani este similară cu aceea de la 35 ani. Necesarul fătului este acelaşi.

CSÎD: Sportul este recomandat în sarcină?

Dr.R.D.: În sarcina normală, fără complicaţii, sportul este permis, chiar recomandat, din trimestrul I până la 28-30 săptămâni. Înotul se poate practica şi mai târziu, fără riscuri. Femeile active nasc mai uşor şi revin mai repede la starea de normal.

CSÎD: Există o vârstă biologică ideală pentru a deveni tată?

Dr.R.D.: Bărbatul poate deveni tată la orice vârstă. Totuşi, este bună ca soţii de peste 40 ani să facă teste de fertilitate: spermograma, spermocultura pentru a nu aştepta concepţia mai mult timp şi a întârzia tratamentul, în caz de infertilitate.

CSÎD: Din experienţa dvs. aţi întâmpinat probleme mai multe cu gravidele de peste 35 de ani decât cu celelalte? Care sunt riscurile?

Dr.R.D.: Sarcina la femeia de peste 35 de ani este marcată frecvent de avort spontan, naştere prematură, risc de sindrom genetic. De aceea, noi monitorizăm atent şi suplimentăm bateria de teste recomandate acestor gravide, pentru a preveni şi trata aceste complicaţii posibile.

CSÎD: Creşte riscul de a da naştere unui copil cu sindrom Down după 30 de ani? Cum se pot evita aceste situaţii?

Dr.R.D.: Sindromul Down poate fi depistat prin bitest (cu precizie de 55-60%) în săptămâna 11-13 de sarcină la femeia de 30-37 ani şi prin amniocenteză (cu acurateţe de 99% siguranţă în stabilirea diagnosticului) la gravidele cu risc crescut la bitest sau la cele de peste 37 ani.

CSÎD: Care este vârsta psihologică propice maternităţii în ziua de azi?

Dr.R.D.: Vârsta psihologică este atunci când tânăra femeie e pregătită, din punct de vedere psihic, să dea naştere unui copil, să-l îngrijească, să-şi asume responsabilităţi noi. Acest moment apare, deseori, după 30 de ani, mai târziu ca în intervalul ’70-‘80, datorită feminismului şi priorităţilor profesionale.

Avantajele şi riscurile unei sarcini târzii

La 35 de ani, o femeie este matură, este sigură pe sine, hotărâtă, împlinită afectiv şi din punct de vedere profesional. Teoretic, are o locuinţă stabilă, a reuşit să acumuleze informaţii despre creşterea şi educaţia unui copil. Iată ce probleme ar putea apărea pe parcursul sarcinii:

“Este dovedit că numărul ovulaţiilor scade semnificativ după 35 ani, astfel şansa de concepţie se reduce la această vârstă. Este bine ca ea să facă teste de fertilitate. Sarcina la femeia de peste  35 de ani este marcată frecvent de avort spontan, naştere prematură, risc de sindrom genetic. De aceea, se monitorizează atent şi se suplimentează bateria de teste recomandate acestor gravide, pentru a preveni şi trata aceste complicaţii posibile”, explică dr. Ruxandra Dumitrescu, ginecolog.  

Teste obligatorii în sarcină, indiferent de vârstă

Analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemiei, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC şi antigen HBs în fiecare din cele 3 trimestre de sarcină), examen bacteriologic al secreţiei vaginale, urocultură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ruxandra Dumitrescu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Medic primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu este recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului. Experiența în aplicarea metodelor avansate de tratament al infertilității, profesionalismul ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”