Testul de ovulație nu îți arată dacă ești însărcinată, dar multe femei spun că au avut teste pozitive de ovulație în timpul sarcinii și există un număr de femei care folosesc astfel de teste pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinate.
Te-ai putea întreba cum este posibil acest lucru. În primul rând, trebuie să știi că nu e modalitate recomandată și că testul de ovulație ar trebui folosit conform indicațiilor cu care vine la pachet în momentul achiziției.
În plus, chiar dacă e posibil să se utilizeze un test de ovulație ca test de sarcină, nu este neapărat metoda cea mai recomandată pentru testarea sarcinii.
Dacă un test de sarcină folosit incorect poate să ofere un rezultat fals, de ce ar fi credibil un test de ovulație, care nici măcar nu a fost creat în acest scop?
Totuși, dacă ești curioasă și vrei să faci un test, fără să te bazezi neapărat pe rezultat, iată câteva detalii despre motivele pentru care testul de ovulație este folosit ca test de sarcină de unele femei.
Testele de sarcină funcționează prin detectarea prezenței gonadotropinei corionice umane (hCG) în urină.
Interesant este faptul că hCG și LH sunt cunoscute științific sub numele de glicoproteine, ceea ce înseamnă pur și simplu că acești hormoni sunt compuși dintr-o proteină cu un zahăr atașat la ea.
În plus, părțile proteice ale hCG și LH arată foarte asemănător, atât de similar, încât un test standard de ovulație s-ar putea să nu poată fi capabil să facă distincția între LH și hCG în urină.
Prin urmare, dacă există suficient din oricare dintre cei doi hormoni (LH sau hCG) din urină în momentul testării cu ajutorul unui test de ovulație, se poate obține un rezultat pozitiv folosind un astfel de test.
Așadar, se presupune că un rezultat pozitiv la un test de ovulație efectuat după întârzierea menstruației ar putea indica prezența unei sarcini. Cel puțin asta consideră femeile care continuă să folosească testul de ovulație pentru a identifica o sarcină.
Deși ar putea fi tentant să utilizezi testul de ovulație ca test de sarcină, majoritatea testelor de acest gen nu sunt la fel de sensibile ca un test de sarcină cu detectare precoce, ceea ce înseamnă că vei risca să obții un rezultat fals negativ.
Deci, chiar dacă ești gravidă, testul de ovulație nu va fi suficient de sensibil pentru a detecta cantitățile mici de hCG care sunt prezente în urină în primele câteva zile de după implantare.
Totuși, dacă bănuiești că ești însărcinată, cel mai rapid și mai precis mod de a confirma sarcina este să utilizezi un test de sarcină, nu unul de ovulație.
Poate părea amuzant să obții un rezultat pozitiv cu ambele teste, însă ar trebui să folosești testarea sarcinii cu teste de ovulație doar pentru amuzament și atât. Altfel, riști să fii dezamăgită sau, din contră, să fii sigură că sarcina nu s-a produs și să te întorci la obiceiuri care îi pot face rău viitorului bebeluș.