Dacă aveţi copii, cu siguranţă o cutie mare din casă e plină cu diverse medicamente pentru febră, dureri, pentru revitaminizare şi remineralizare. Cu siguranţă, plecaţi în vacanţă cu o cutie şi mai mare plină de medicamente, de cele mai multe ori din medicina alopată. Însă este demonstrat faptul că există plante sau combinaţii care au efect similar antialgic, antitermic, de stimulare a poftei de mâncare sau de revitalizare.
Cei mai mulţi părinţi se plâng de lipsa poftei de mâncare a celui mic şi, simultan, de poftele alimentare exagerate în privinţa produselor dulci. Dacă vă regăsiţi în acest tablou şi aveţi un micuţ de peste 3 ani, în trusa cu medicamente, de data aceasta naturiste, e indicat să se găsească pilule naturale din anghinare. Acestea cresc secreţia biliară şi modifică calitativ compoziţia bilei, astfel încât copilul va simţi foame.
Are, de asemenea, acţiune diuretică – urina se elimină în cantitate mai mare şi sunt rapid eliminate substanţele azotate toxice. Anghinarea este un detoxifiant excelent al celulei hepatice şi, în acelaşi timp, corectează carenţele de magneziu din organismul în creştere. Mai mult, dacă aveţi un copil care suferă de diverse alergii alimentare, această plantă ameliorează manifestările alergiei.
Infecţii digestive?
Alături de capsulele naturale din anghinare, e util ca micuţul să consume miere din această plantă. Pe lângă faptul că stimulează funcţionarea celulelor ficatului, mierea de anghinare are efect terapeutic în infecţiile de tract digestiv – frecvente la vârstă mică, dar şi în cele de tract urinar. Produsul creat de albine poate fi introdus într-o dietă diversificată în locul mierii poliflore sau al celei de salcâm.
De altfel, mierea de anghinare se consideră de o calitate biologică superioară faţă de alte sortimente. Spre exemplu, dacă un copil are o infecţie digestivă, câteva felii de pâine intregrală, cu unt cu 82% grăsime şi cu miere de anghinare îi stimulează atât sistemul imunitar şi, în acelaşi timp, au efect antiinflamator şi antiseptic pe tot traiectul digestiv.
Ce fac în caz de febră?
Dacă micuţul are febră de până în 38 de grade, încercaţi mai întâi două preparate naturale cu efect dovedit în scăderea temperaturii corporale în caz de infecţii. Este vorba în primul rând de preparatele din ulei volatil de busuioc, obţinut prin presare la rece, în doze de miere de albină. Vorbim despre un produs 100% natural şi deloc iritant pentru mucoasa gastrică. Acţionează simultan şi în ameliorarea afecţiunilor acute ale căilor respiratorii.
Este şi acesta un antiseptic general şi în special pulmonar. În acelaşi timp, se constituie ca produs expectorant, în caz de tuse, dar şi ca bronho-dilatator atât în caz de infecţie pulmonară, cât şi în astmnul bronşic. De altfel, în toate afecţiunile pulmonare acute şi cronice e indicat uleiul de cimbru presat la rece, însă după indicaţia medicului apifitoterapeut.
Nu e cazul ca micuţul să metabolizeze atâtea chimicale dintr-un produs farmaceutic. Banala echinaceea este excelentă, însă integrată în capsule naturale. Aceasta echilibrează sistemul imunitar (creşte activitatea fagocitelor, stimulează activitatea limfocitelor şi producţia de limfokine). Simultan, susţine mecanismele de apărare nespecifică împotriva unor agenţi patogeni virali şi microbieni. Echinaceea are şi efecte dovedite antiinflamatorii.
Citeşte şi: Ce lichide sunt indicate pentru a scadea febra la copii?