Când un copil se trezeşte din somn speriat, plânge şi transpiră din abundenţă, disconfortul poate fi declanşat de un vis urât care i-a tulburat odihna.
Dacă evenimentul e singular, acesta poate fi provocat de o imagine total neplăcută percepută de copil în timpul zilei. Dacă visul se tot repetă, micuţul are o problemă reală.
Un vis urât nu este sinonim cu un coşmar. Coşmarul înseamnă repetarea exagerată a unui vis urât timp de mai multe zile. Şi, totuşi, de ce şi copiii mici au parte de vise urâte şi adesea se trezesc plângând şi transpirând excesiv?
Micuţul visează urât de obicei spre sfârşitul nopţii. Dacă plânge la începutul nopţii, e vorba de frică, de fapt de o aşa-numita spaimă nocturnă. Aceasta e însoţită de transpiraţie, de respiraţie îngreunată. Aflaţi că în acest moment copilul doarme profund şi nu e cazul să îl treziţi din somn, chiar dacă nu este totuşi o imagine pe care să o priviţi cu plăcere.
Spaima nocturnă apare în cadrul procesului de maturizare a sistemului de veghe-somn. Când copilul trăieşte un astfel de episod, legănaţi-l uşor. Dacă este vorba de un copil mai mare, când se trezeşte puteţi să-l rugaţi să vă povestească ce a visat. Acum e momentul să îi spuneţi că visele apar doar noaptea, se petrec doar în mintea noastră şi nu în realitate. Îi explicaţi că o minge există în realitate. Iar dacă noaptea vede o minge în vis e ca şi cum s-ar uita la desene animate, deci nu există în realitate.
Aceste situaţii sunt normale în copilărie. Dacă se repetă obsesiv aceleaşi vise, vorbim deja de un coşmar şi atunci ar fi cazul să discutaţi cu un psiholog pentru copii. Acesta ar putea depista un eveniment traumatizant experimentat de copil.
Cum pot fi evitate visele urâte?
În primul rând, unele desene animate pline de monştri şi de violenţă determină vise urâte. Iată un argument să nu vă lăsaţi copilul în faţa televizorului mai mult de o oră pe zi. În plus, controlaţi strict programele la care se uită. Apoi, monitorizaţi discuţiile micuţului cu persoane mai în vârstă. Aceasta pentru că poate afla informaţii despre moarte într-un mod nu tocmai inteligent şi se poate speria teribil.
Frica se poate acutiza şi poate duce la tulburări de somn, cu vise urâte. Aşa că, dacă micuţul stă cu bunicii sau cu bone mai în vârstă, spuneţi-le din vreme să nu deschidă subiectul “moarte”. Dacă se întâmplă să afle despre un asemenea eveniment tragic, explicaţi-i cum oamenii se duc în cer, într-o altă lume şi astfel nu mai sunt pe pământ. În felul acesta, nu va avea o imagine cumplită în minte.
În afară de acestea, mai există o cauză care determină visele urâte şi acesta se poate regăsi zilnic în viaţa copilului. Este vorba de stres. Fie că e determinat de fraţii mai mari, de părinţi sau de evenimentele de la grădiniţă sau şcoală, stresul se însoţeşte invariabil de vise urâte.
Aşa că, dacă observaţi că micuţul nu are o noapte liniştită, evaluaţi puţin atmosfera din casă, de la şcoală sau de la grădiniţă şi poate e timpul să aveţi prima discuţie alături de copilul vostru ca de la adult la… viitor adult.